Реклама / Ads
2| 4767 |02.01.2018 НОВИНИ

Пуснаха наръчник как еврочиновникът да оцелява в София

.
Наръчник за оцеляване на еврочиновниците, които ще трябва да дойдат да работят в София заради председателството пусна онлайн изданието „Политико”.
 
”Скъпи еврочиновнико, разбираме, че вероятно си нервен, защото напускаш уютните бирарии на Брюксел и се отправяш към Дивия Изток на Европа за българското европредседателство. Спокойно. София има трески за дялане, но ще си прекараш добре, ако спазваш следните правила за оцеляване”, пише авторът Кристиан Оливър, цитиран от сайта Гласове.

Той започва с това, че еврочиновниците трябва да се приготвят психологически за най-големия културен шок - българите кимат с глава, когато искат да кажат "да". По думите му проблемът се усложнява от факта, че софиянци не са пример за усмихнати хора.

Той предупреждава еврочиновниците и за строгите български "дебеловрати апаратчици", които поклащат замислено глава.

Следващото предупреждение е, че когато еврократът слезе на летището, ще бъде заобиколен от банда таксиметрови шофьори.

"Но не се бойте от тях, те може да приличат на охранители от нощни клубове, но повечето всъщност са срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си поне два пъти дневно, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като фалита на КТБ или хидроизолацията", пише иронично авторът.

Все пак има и добри новини за еврочиновниците, успокоява Оливър:

"Ще ви издам една тайна: българите имат най-добрата кухня в Европа".

Той им препоръчва да опитат български гювеч и каварма и задължително да опитат ракия - "алкохолна напитка от грозде или сливи". Вегетарианците пък съветва да хапват боб, леща и пълнени чушки.

Той препоръчва и културните забележителности в българската столица:

"Те са идеален антидот срещу "динозаврите", които ще срещнете по коридорите на властта", отбелязва Оливър и съветва еврократите да посетят "двете перли в короната на София" - Националният исторически музей и Боянската църква.

Авторът дава и първи уроци по български език с различни думи за българските чиновници:

"дървен философ" - неуморен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство, често срещан.

Бай Ганьо - име на герой от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който иска нещо в замяна на нищо - безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност, трагично често срещан.

"мутра" - дебеловрат мафиот - лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид - мутреса.

"некадърник" - човек, който не става за нищо - почти универсално определение, крайъгълен камък на бюрократичния свят.

"тутманик" - буквално хляб със сирене, използва се в значението си на слабоумен,  синоним на глупак, далеч не е застрашен вид.

Все пак текстът завършва оптимистично с "последна стъпка" - връщане в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5039 |25.12.2017 Не допуснаха Навални до президентския вот в Русия . 0| 4125 |22.12.2017 Пуснаха на свобода шофьора, който уби дете в Първенец . 0| 3899 |21.12.2017 Пуснаха от ареста майката на 7-годишната Дамла . 0| 4215 |04.12.2017 Хакери пуснаха вирус от името на енергото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads