Реклама / Ads
8| 3841 |21.12.2023 НОВИНИ

"Путин има неговия номер". Защо Русия иска Тръмп пак да е президент?

.
Тръмп и Путин в Хелсинки, 2018 г. Източник: ЕПА/БГНЕС
Фиона Хил, бивш експерт на Белия дом по въпросите на Русия, разкрива защо Москва няма търпение бившият президент да се завърне.
 

Владимир Путин "от известно време е набелязал Доналд Тръмп... знае как да го манипулира" и все още вижда в него "предимство", заяви бившият експерт по Русия в Белия дом Фиона Хил, обсъждайки руския лидер и кандидата за президент на републиканците.


"Това буквално е козът [на Путин]", каза Хил в подкаста One Decision, воден от репортерката Джейн Фъргюсън и сър Ричард Диърлав, бивш ръководител на Ми-6, когато я попита дали смята, че руският президент, затънал във войната в Украйна, залага на това, че Тръмп ще победи Джо Байдън догодина и ще се върне на власт.






Хил добави: "Очакването, че Тръмп ще се върне, е нещо в полза на Путин. Той може да си играе с това. Той може да го използва като вид предупреждение - да сплаши украинците, европейците, останалия свят. Путин е доста сигурен, като се има предвид опитът му с Тръмп в миналото, че Тръмп бързо ще се опита да разреши войната в Украйна в негова полза".


"И, знаете ли, очевидно е, че Путин има номера на Тръмп от известно време, знае как да го манипулира.Той е много добър в изкуството на ласкателството с Тръмп. Той вижда в Тръмп предимство в много отношения".


От 2017 г. до 2019 г. Хил е старши съветник по националната сигурност в Белия дом на Тръмп, като в крайна сметка попада в светлината на прожекторите като свидетел по първото дело за импийчмънт на Тръмп. През 2013 г. тя публикува книгата "Mr. Putin: Operative in the Kremlin" ("Путин: Оперативният директор на Кремъл", книгата няма официален превод на български, нито офоциално издание, бел. ред.) - изследване, което получи широка оценка.


Макар че Хил се прочу във вашингтонските външнополитически среди, тя е родена и израснала в североизточна Англия, където учи в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, а след това следва в Харвард.


Джо Байдън оглави световна коалиция в подкрепа на Украйна, но в момента финансирането на Киев от страна на САЩ е спряно в Конгреса, тъй като републиканците, лоялни на Тръмп, настояват за твърди имиграционни мерки в замяна на повече помощ. В сряда Punchbowl News, която отразява събитията на Капитолийския хълм, отбеляза "нарастващото изолационистко крило" на Републиканската партия, включващо най-вече назначаването на съюзника на Тръмп Майк Джонсън за председател на Камарата на представителите.






"Вашингтон охладня по отношение на Украйна", се казва в статията.


Според Хил Путин все повече усеща шанса да приключи войната в своя полза.


"Аз и много други колеги вече получаваме малки сигнали, които се изпращат, за да се види дали Съединените щати и Западът са готови да преговарят", каза Хил, добавяйки, че това "предполага, че Русия би искала да види края, но изцяло при условията на Путин: без връщане на територии, с възможност за оказване на натиск върху Украйна в по-дългосрочен план и със сигурност без репарации".


Тръмп и Путин са преплетени на световната сцена, откакто Тръмп влезе в американската политика през 2015 г., на фона на предупрежденията за руска намеса в американските избори. През 2018 г. Тръмп беше широко критикуван за подмолната си проява на срещата на върха с Путин в Хелзинки. През 2019 г. разследването на специалния съветник за руската намеса в изборите и връзките между Тръмп и Москва приключи с множество обвинения и обширни доказателства за опити за възпрепятстване от страна на Тръмп, но без доказателства за сговор.


Широко възприеман като амбициозен автократ, Тръмп редовно възхвалява Путин и други авторитарни лидери.


Миналата седмица в Ню Хемпшир Тръмп заяви пред своите поддръжници: "Руският Путин казва, че политически мотивираното преследване на политическия му съперник от страна на Байдън е много добро за Русия, защото показва гнилостта на американската политическа система, която не може да претендира, че учи другите на демокрация. Така че ние говорим за демокрация, но целият свят наблюдава преследването на политическия опонент, който рита задника на Байдън".


Тръмп не се признава за виновен по 91 наказателни обвинения по четири обвинителни акта, а освен това е изправен пред различни граждански дела и пред решение в Колорадо, което го изключва от избирателните списъци заради подстрекателство към бунт на 6 януари. Независимо от това той води с огромна разлика в републиканските проучвания и е конкурентен или води пред Байдън в проучванията за общите избори.





Хил заяви, че тъй като Тръмп "може да бъде необикновен, непредсказуем, Путин вероятно трябва да действа много внимателно, за да не го обиди и за да не премине един вид границата защото Тръмп живее за себе си".

 

Но, каза тя, "Путин е доста уверен, че може да разпалва културни войни тук, там и навсякъде. И само с малко умело използване на операции за политическо влияние и пропаганда, той може да задържи нещата, които вече се движат в неговата посока, да се движат в неговата посока".

 

"Във всеки случай всичко, което говорят заместниците на Тръмп или самият Тръмп за НАТО - той заплаши да изтегли САЩ, за Европа и европейската сигурност, за световните и глобалните дела, за Украйна, всичко, което се случва на Капитолийския хълм ... за Путин това е просто знак, че отново всичко бързо ще се превключи в негова посока, в негова полза".

 

Публикация на Мартин Пенгели в "The Guardian". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3597 |21.12.2023 Засилено полицейско присъствие около гари и молове по празниците . 0| 3620 |21.12.2023 Общински съветници от МК "БСП за България" разкриха незаконно заустване на река Горнобанска . 1| 3727 |21.12.2023 България получава 1,2 милиарда евро за справедлив преход . 0| 3694 |21.12.2023 49-то Народно събрание в цифри: 89 пленарни заседания, 250 законопроекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads