Реклама / Ads
12| 2507 |13.03.2024 НОВИНИ

Путин пак плаши: Русия е готова за ядрена война

.
В сряда руският президент Владимир Путин пак заплаши Запада, че Русия е технически готова за ядрена война и че ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще се счита за значителна ескалация на конфликта.
 

Путин, който говори само дни преди изборите на 15-17 март, които със сигурност ще му осигурят още шест години на власт, заяви, че сценарият за ядрена война не е "избързал" и не вижда необходимост от използване на ядрени оръжия в Украйна, предаде "Ройтерс".






"От военно-техническа гледна точка ние, разбира се, сме готови", заяви 71-годишният Путин пред телевизия "Россия-1" и информационна агенция РИА в отговор на въпрос дали страната наистина е готова за ядрена война.


Путин заяви, че САЩ разбират, че ако разположат американски войски на руска територия - или в Украйна - Русия ще третира този ход като интервенция.


"(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическата сдържаност", каза Путин, който взема крайните решения в най-голямата ядрена сила в света.


"Затова не мисля, че тук всичко бърза към нея (ядрената конфронтация), но сме готови за това".


Ядреното предупреждение на Путин дойде успоредно с поредното предложение за преговори за Украйна като част от новото разграничаване на европейската сигурност след Студената война. САЩ твърдят, че Путин не е готов за сериозни преговори за Украйна.


Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г. и Путин неколкократно предупреди, че Западът рискува да провокира ядрена война, ако изпрати войски да се бият в Украйна.


През февруари 2022 г. Путин изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки пълномащабна война след осемгодишен конфликт в Източна Украйна между украинските сили, от една страна, и проруските украинци и руските пълномощници, от друга.


ЯДРЕНА ВОЙНА?


В годината на изборите в САЩ Западът се бори с въпроса как да подкрепи Киев срещу Русия, която сега контролира почти една пета от украинската територия и се превъоръжава много по-бързо от Запада и Украйна.






Киев се защитава срещу завоевателна война в имперски стил, целяща да заличи националната му идентичност. Русия твърди, че контролираните от нея области в Украйна вече са руски.
Путин отправи серия от публични ядрени предупреждения към САЩ, целящи да възпрат по-голямо участие в Украйна - ход, който според Кремъл би означавал изпадане в световна война.


Вашингтон твърди, че не е забелязал съществени промени в ядрената позиция на Русия, но публичните ядрени предупреждения на Путин, които се разминават с изключителната предпазливост на съветското ръководство по отношение на подобни забележки, посяха тревога във Вашингтон.

 

Путин повтори, че употребата на ядрени оръжия е описана в ядрената доктрина на Кремъл, в която се посочват условията, при които Кремъл би използвал такова оръжие: в широк смисъл като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или при използване на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено".


"Оръжията съществуват, за да бъдат използвани", каза Путин. "Имаме свои собствени принципи".


В събота CNN съобщи, че администрацията на американския президент Джо Байдън през 2022 г. е била специално загрижена, че Русия може да използва тактическо или бойно ядрено оръжие в Украйна.


РАЗГОВОРИ?


Путин директно излъга, че Русия е готова за сериозни разговори по въпроса за Украйна.


"Русия е готова за преговори за Украйна, но те трябва да се основават на реалността - а не на пристрастия след употреба на психотропни вещества", каза Путин.


Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс предупреди по-рано тази седмица, че ако Западът не окаже подходяща подкрепа на Украйна, Киев ще загуби още територии в полза на Русия, което ще окуражи китайския президент Си Дзинпин.


Бърнс, бивш посланик на САЩ в Русия, заяви пред сенатската комисия по разузнаването, че е в интерес на САЩ да подкрепят Украйна, за да й позволят да заеме по-силна позиция преди преговорите.







Путин заяви, че не вярва на никого и че в случай на споразумение Русия ще се нуждае от писмени гаранции за сигурност, което е абсурдно предвид факта, че самото нахлуване в Украйна от страна на Русия е нарушение на писмени споразумения.


"Не се доверявам на никого, но ни трябват гаранции, а те трябва да бъдат разписани, да са такива, че да ни удовлетворяват", каза Путин.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2308 |13.03.2024 Вече е сигурно: Байдън срещу Тръмп на изборите през ноември . 6| 2920 |13.03.2024 Евгений Кънев: С "Турски поток" Русия има силен коз да продължава натиска върху Австрия да ни блокира за Шенген . 4| 2912 |13.03.2024 "Алфа Рисърч": За 60% от българите членството в ЕС няма алтернатива . 11| 10189 |13.03.2024 Даниел Смилов за ФрогНюз: Аморално е партии като ГЕРБ да излизат на шествия, раздухващи омраза към мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads