Реклама / Ads
1| 2176 |12.09.2024 НОВИНИ

Путин да приеме по-настъпателна ядрена позиция по отношение на Запада, зове руски ескперт по външната политика

.
Руският държавен глава Владимир Путин Източник: БГНЕС
Русия трябва ясно да представи готовността си да използва ядрено оръжие срещу страните, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“, смята влиятелният и смятан за ястреб руски експерт по външна политика Сергей Караганов, който настоява държавният глава Владимир Путин да приеме по-настъпателна ядрена позиция по отношение на Запада, съобщи Ройтерс.
 

Караганов посочи в интервю за вестник „Комерсант“, че Кремъл трябва да нанесе ограничен ядрен удар по страна членка на НАТО, без да предизвика пълномащабна ядрена война. По думите му САЩ лъжат, твърдейки, че гарантират ядрена защита на съюзниците си.

 

Според Караганов основната цел на руската ядрена доктрина трябва да бъде „всичките настоящи и бъдещи врагове да са убедени, че Русия е готова да използва ядрено оръжие“.





„Време е да обявим, че имаме правото да отговорим с ядрен удар на всякакви масирани удари по наша територия. Това се прилага и за всякакво заемане на нашата територия“, отбеляза той в коментара си, публикуван седмици, след като Въоръжените сили на Украйна завзеха част от руската Курска област, откъдето руските сили все още се опитват да ги изтласкат.

 

Изказванията на Караганов се следят изкъсо от западните експерти по сигурността като индикатор за руската мисъл по отношение на външната, отбранителната и ядрената политика. Неговото мнение не е официално, но Кремъл му е предоставял и преди възможности и трибуна да го представи пряко на президента Путин. Повече от година той беше най-влиятелното лице, призоваващо за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва заяви наскоро, че ще прегледа.

 

Съгласно настоящата доктрина Русия трябва да бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрен удар от друга страна или конвенционална атака, която заплашва самото съществуване на страната.

 




Караганов смята, че тази доктрина е безотговорна и дори самоубийствена, защото не възпира достатъчно руските противници и ги кара да приемат, че едва ли ще има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие. Според него Русия ще се изправи пред бедствие, ако не разсее това мнение и не установи възпиране.

 

След две години и половина война в Украйна Русия рискува да се обезкърви на бойното поле и да се изтощи икономически, което, както смята Караганов, ще доведе до „упадък и може би дори до срив“.

 

В миналото Караганов е апелирал Русия да обмисли възможността за изпреварващ ядрен удар „за отрезвяване“ на противниците ѝ.





От началото на военната агресия в Украйна Путин нееднократно е излизал със заявления, изтълкувани от Запада като ядрени заплахи. Но той също е казвал, че Русия може да спечели войната без да прибягва към ядрено оръжие.

 

Някои западни анализатори предполагат, че Караганов изпълнява роля, изразявайки мнения, които предизвикват тревога в Запада, докато в сравнение с него Путин изглежда спокоен и умерен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2367 |12.09.2024 ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация . 1| 2154 |12.09.2024 ЕК коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждите агенти . 0| 2227 |12.09.2024 Тежка катастрофа с жертва в Плевенско . 15| 2826 |12.09.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Темата с ядрения шантаж вече не е монопол на режима на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads