Реклама / Ads
17| 2405 |28.07.2024 НОВИНИ

Путин предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден обсег

.
Руският държавен глава Владимир Путин Източник: БГНЕС
Руският държавен глава Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г., Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, съобщи Ройтерс.
 

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили Путин предупреди САЩ, че рискуват да предизвикат ракетна криза, аналогична на тези от времето на Студената война.

 

"Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути", посочи руският лидер. "Ние ще предприемем огледални мерки предвид действията на САЩ, сателитите им в Европа и в други региони на света", каза още той.





САЩ ще започнат през 2026 г. да разполагат военни способности с голям обсег в Германия, за да демонстрират привързаността си към НАТО и европейската отбрана, информираха по-рано този месец Вашингтон и Берлин.

 

Тези "епизодични базирания" ще бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети "Томахок" и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка. Всички тези ракети са с по-голям обсег от тези, които към момента са разположени в Европа, коментираха САЩ и Германия.

 

В речта си Путин отбеляза, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси "Тайфун" в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси "Пършинг 2" в Западна Европа през 1979 г.





По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на "Пършинг 2" е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство.

 

"Ситуацията напомня на събитията от Студената война при разполагането в Европа на американските ракети със среден обсег "Пършинг", уточни руският президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2225 |28.07.2024 Какви здравни рискове крие дългият престой в климатизирано помещение? . 4| 2643 |28.07.2024 Загиналите вследствие на взривовете край Елин Пелин вече са 4-ма души . 0| 2447 |28.07.2024 Надал определи като "варварство" изготвената олимпийска програма за турнира по тенис . 0| 2228 |28.07.2024 Израелските сили нанесоха въздушни удари по обекти на "Хизбула" в Ливан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads