Реклама / Ads
11| 2437 |28.03.2024 НОВИНИ

Путин: Русия не планира да атакува страни от НАТО, но Ф-16 ще бъдат сваляни в Украйна

.
Руският президент Владимир Путин Източник: БГНЕС
"Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република, но ако Западът достави изтребители Ф-16 на Украйна, то те ще бъдат сваляни от руските сили", заяви държавният глава Владимир Путин късно снощи, цитиран от Ройтерс.
 

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. стана причина за най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската криза през 1962 г., посочва агенцията.

 

В изявление пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин отбеляза, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не възнамерява да атакува държава от НАТО.





"Нямаме агресивни намерения към тези държави", категоричен бе Путин, става ясно от стенограма на Кремъл, публикувана тази сутрин.

 

„Идеята, че ще нападнем някоя друга страна – Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени – са пълни безсмислици. Това са просто глупости", подчерта руският лидер.

 

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.





Запитан за изтребителите Ф-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Путин посочи, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

 

„Ако те доставят Ф-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле“, каза президентът.

 

„Ние ще унищожим самолетите точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника, включително многобройни ракетни установки", уточни той.





Путин каза още, че Ф-16 могат да носят и ядрено оръжие.

 

„Разбира се, ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2334 |28.03.2024 Президентът Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни . 8| 3357 |28.03.2024 Борисов с молба към Радев да не слага за премиери Желязков или Главчев . 8| 2440 |28.03.2024 Украйна сваля руски дронове като пилци . 11| 2723 |28.03.2024 Отиваме на избори! ИТН получиха папката от президента и я върнаха празна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads