Реклама / Ads
0| 7157 |06.08.2022 ПОЛИТИКА

Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини и следващ лидер на Италия

.
На 25 септември в Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Месеците на политическа несигурност дойдоха след оставката на Марио Драги като министър-председател заради оттеглянето на един от коалиционните му партньори. В момента според социологическите проучвания водещата партия е “Италиански братя” - неофашистка формация с лидер Джорджа Мелони, която е почитателка на Мусолини. Руският президент Владимир Путин ли свали Драги от поста?
 

Медийните репортажи разкриват все повече и повече доказателства, че Русия може да е създала краха на правителството на единството на бившия премиер Марио Драги, пише Федерико Фубини, главен редактор на Corriere della Sera в "Project-syndicate". 


Следите на руския държавник са навсякъде в последните политически събития в Италия, чиято кулминация бе оставката на Драги. 


След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, Драги отговори решително, като подкрепи санкциите срещу Русия и предложи политическа, финансова и военна подкрепа на Украйна. Но и двата акта изискваха преодоляване на съпротивата от страна на популистките партии в неговата собствена управляваща коалиция - Движение "Пет звезди" (водено от бившия премиер Джузепе Конте) и "Лига" на Матео Салвини.  И докато войната продължаваше, реакцията на тези пропутински сили нарастваше.


Вероятно виждайки възможност, руското посолство в Рим ухажва Салвини от месеци, дори му купи самолетен билет до Москва през миналия май, за което Драги не бе информиран от Салвини. Въпреки че това пътуване беше изоставено в последния момент след обществено недоволство, Салвини вечеря с руския посланик в началото на март, само седмица след инвазията на Русия.


По подобен начин бившият премиер Силвио Берлускони, дългогодишен личен приятел на Путин, проведе поне един телефонен разговор с руския посланик в дните преди свалянето на Драги. А през май служител от партията на Берлускони Forza Italia и високопоставен руски дипломат са попитали емисар от Лигата кога Салвини планира да напусне правителството на Драги.


Подобни сделки не са нещо ново. През 2018 г. служители на Лигата пътуваха до Москва, за да търсят финансиране от Русия. В началото на 2020 г. кабинетът на Конте позволи на Путин да изпрати мащабна военна мисия в Италия под претекст, че предоставя хуманитарна помощ за пандемията от COVID-19. 


В крайна сметка е известно, че Кремъл се меси в западната демократична политика - от намесата в референдума за Брекзит през 2016 г. и президентските избори в САЩ до финансирането на крайнодесния Национален митинг на Марин льо Пен във Франция.


По подобен начин се твърди, че групата Вагнер - свързаната с Кремъл наемническа организация, улеснява бежански потоци към Италия от либийските територии, където оперира, давайки претекст на Салвини да се кандидатира на обичайната си антиимиграционна платформа преди предсрочните избори през септември. Беларус разгърна същата стратегия срещу Полша и Литва миналата година, почти сигурно с мълчаливото съгласие на Путин.


Последните проучвания на общественото мнение дадоха ясно предимство на дясната коалиция, включваща Лигата, Forza Italia и "постфашистките“ братя на Италия, под ръководството на Джорджия Мелони.


Със сигурност едно скорошно проучване показва, че Путин е силно непопулярен в Италия, като 56% от италианците обвиняват Русия за войната. Но италианците не са уникални в склонността си да гласуват по обикновени въпроси, а не в отговор на международни интриги, и тук дясната коалиция предлага по нещо за всеки. Докато онези, които са проруски настроени, могат да гласуват за Лигата или Forza Italia, онези, които се чувстват по-прозападни и проукраински, могат да гласуват за Братята на Италия, които сега твърдо водят в проучванията.


Въпреки че Мелони се противопостави на санкциите срещу Русия на изборите през 2018 г., оттогава тя зае различна позиция, подкрепяйки решението на Драги да снабди Украйна с оръжия и предупреди да не се позволява на Италия да се превърне в "слабото звено в западния съюз“. Но не е ясно как би изглеждала външната политика на правителство, ръководено от Мелони.


Мелони дължи политическото си изкачване до голяма степен на личната си харизма и постоянно неясен дневен ред, което на практика й позволява да избягва да предлага подробности за това, което наистина мисли или възнамерява да прави на поста. Тя не каза почти нищо за приоритети те си в иконимаката, фашистките корени на партията си или приятелските си отношения с авторитарния премиер на Унгария Виктор Орбан и испанската неофранкистка партия Vox. 


Поради това много италианци приеха за чиста монета нейните декларации за прозападна лоялност.


Но наистина ли Мелони ще последва Драги в налагането или дори затягането на санкциите срещу Русия? Най-вероятно тя ще бъде много по-малко ангажирана с режима на санкции, отколкото Драги. По-рано тази пролет тя твърди не само, че Италия трябва да получи "компенсация“ от ЕС за цената на санкциите, но и че Съединените щати не трябва да очакват Италия да служи като "работен кон на Запада“, като намали износа си за Русия .


Кои са "Италианските братя" и коя е Джорджа Мелони? 


Социологическите данни на "Politico" показват, че партията на Джорджа Мелони води с процент другият основен опонент на изборите в Италия - лявоцентристката Демократическа партия. Мелони набира солидна скорост като "новата звезда" на крайната десница в Италия. Възходът е впечатляващ - през 2018 г. партията печели едва 4%, а днес, няколко години по-късно, формацията записва доверие от 24% според социолозите. 


Централата на формацията се помещава там, където неофашистките партии в Италия пребивават от 1946 г. до днес - движението MSI, Националният алианс и сега "Италианските братя". Джорджия Мелони имаше за цел да запази офиса в историческата сграда, която някога е била посещавана от последователи на бившия фашистки лидер Бенито Мусолини. Самата Мелони определя Мусолини като "сложна личност". Дори днес много италианци смятат, че не всичко е било лошо при Мусолини.


Самата Мелони не се дистанцира ясно от фашизма и не крие тези си възгледи. По време на пресконференции в централата на партията винаги се вижда един фашистки символ - логото на партията - Това е стилизиран пламък в италианските национални цветове, вечен пламък, който образно гори на гроба на Мусолини. 


Миналата есен, в подготовка за предизборната кампания, водеща до гласуването на 25 септември, Джорджия Мелони изпрати вътрешни бележки до партийните групи, инструктирайки ги да спрат да правят крайни изявления, да се въздържат от споменавания на фашизма и най-вече да се въздържат от така нареченият римски поздрав, жест с протегната дясна ръка, който наподобява хитлеристкия или нацисткия поздрав.


Мелони се стреми да преформулира партията и да я представи като консервативен защитник на патриотизма, който призовава средната класа да формира коалиция с други десни партии - "Лигата" на Матео Салвини и партията на Берлускони - добър приятел на Владимир Путин. 


Родена през 1977 г., Джорджия Мелони се присъединява към младежкото крило на неофашистката партия Италианско социално движение (MSI), когато е на 15 години. По-късно тя ръководи студентския клон на крайнодесния Национален алианс, беше избрана в Камарата на депутатите на италианския парламент през 2006 г. и стана най-младият министър на Италия две години по-късно.


На 31 години тя пое младежкия ресор в правителството на Силвио Берлускони. Преди десет години Джорджия Мелони основа "Италиански братя", които ръководи от 2014 г. 


През 2020 г. тя пое и председателството на партията на Европейските консерватори и реформисти (ECR), която включва, наред с други, полската управляваща партия PiS.


Мелони планира да влезе в предизборната кампания с популисткия лозунг "Италия и италианският народ на първо място!" Тя призова за повече семейни помощи, по-малко европейска бюрокрация, ниски данъци и спиране на имиграцията.


Тя иска да предоговори договорите на ЕС и членството на Италия еврозоната. Нейната партия отхвърля абортите и еднополовите бракове. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4110 |26.07.2022 Politico: Пропагандната машина на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи . 0| 21984 |20.07.2022 Ердоган накара Путин да изсърба собствената си попара в Техеран /видео/ . 0| 11377 |18.07.2022 Леонид Волков, дясна ръка на Навални: Следващата /и последна/ битка на Путин - ”изгорена земя” ”пушечно месо”, ”лош мир”, ахилесовата пета на Украйна” . 0| 8865 |07.07.2022 Шамар за Гешев: ”Интерпол“ свали от издирване банкера Цветан Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads