Реклама / Ads
0| 21988 |20.07.2022 ПОЛИТИКА

Ердоган накара Путин да изсърба собствената си попара в Техеран /видео/

.
Неловка гледка бе руският президент Владимир Путин в Техеран вчера. Причината? Турският му колега Реджеп Ердоган му спретна номер и го остави да стои като истукан пред репортерите в иранската столица, докато чака среща с него. Путин изсърба собствената си попара.
 

Кадрите, заснети преди срещата във вторник, показват как Путин се върти от крак на крак, прави физиономии пред камерите в продължение на почти 60 секунди - неприлично дълго за представите на дипломацията и телевизионния ефир време. 

 

Това беше непознат терен за руския лидер, който си създаде репутация, че кара останалите му колеги от политическата сцена да чакат нарочно, (понякога и часове) при планираните преговори. 

 

Някои спекулираха, че това може да е отплата за среща през 2020 г. в Москва, когато Ердоган чака толкова дълго, за да влезе в заседателната зала, че дори седна по едно време. Турските медии съобщиха тогава, че Ердоган и неговият антураж са били унизени, след като са били принудени да чакат отвън в преддверие. Кадрите тогава бяха широко разпространени от руски новинарски издания.

 

Репортерите уловиха момента, в който Путин влезе в стаята във вторник с очакването Ердоган бързо да последва примера му. Вместо това обаче, главата на Кремъл остана да стои сред неловкия звук от щракащите фотографи.

 

Някои спекулират, че закъснението на Путин при срещи с международни лидери е калибрирана психологическа атака. Тя датира още от ранните години на неговото президентство. Путин закъсня с 14 минути за кралицата през 2003 г., а година по-рано накара родителите на деца, загинали в самолетна катастрофа, да чакат на гробище два часа.


Путин се появи с час закъснение на срещата си с папа Франциск във Ватикана през юни 2015 г. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше накаран да чака 45 минути преди насрочената среща на върха в Хелзинки с руския президент. Ангела Меркел е била оставена да чака четири часа и 15 минути за среща с Путин през 2014 г., докато Виктор Янукович, когато беше украински президент, веднъж чака четири часа, преди да седне на една маса с руския лидер.

 

Ердоган ръководи усилията за посредничество в опита да се отблокират тоновете украинско зърно, което чака да напусне пристанищата. Турция, която е държава-членка на НАТО, носи специална отговорност съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г. за морския трафик, влизащ в Черно море. Предложението на Анкара е Русия да позволи на украинските кораби със зърно да напуснат Одеса по определени маршрути, стига да бъдат направени проверки дали корабите не носят оръжие.

 

Въпреки че Путин похвали турския лидер за посредничеството в преговорите, като каза, че е постигнат известен напредък, той беше по-малко впечатлен от амбициите на Ердоган да изгради буферна зона на юг от турско-сирийската граница. Ердоган твърди, че буферната зона ще предпази Турция от атаките на сирийските кюрди и твърди, че "не е възможно да се очаква Турция да седи безучастна и настрана от този проблем“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11387 |18.07.2022 Леонид Волков, дясна ръка на Навални: Следващата /и последна/ битка на Путин - ”изгорена земя” ”пушечно месо”, ”лош мир”, ахилесовата пета на Украйна” . 0| 14994 |27.06.2022 Путин към Макрон: Слушай ме много внимателно. Чуваш ли ме добре? . 0| 9539 |27.06.2022 Лидерите на най-богатите държави се шегуват с Путин . 0| 24090 |20.06.2022 Проф. Татяна Дронзина: Изненадващата позиция на президента на Казахстан свали маската на Путин, видя се гнева му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads