Реклама / Ads
2| 3781 |01.11.2023 НОВИНИ

Работещите в сферата на културата излизат на протест

.
Народният театър
Работещите в сферата на културата излизат на протест в Деня на будителите. Недоволството им е срещу ниското заплащане в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека.
 

Протестът ще започне в 12:00 ч. пред Столичната библиотека на пл. „Славейков“, съобщи БНР. Исканията в 12 точки още миналата седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата. Част от тях са работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лева, с 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 г., а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор. Културните дейци са готови и на по-мащабни протести, каза за БНР председателят на федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев.

 

Съюзът на артистите също подкрепя протеста. Оттам изпратиха отворено писмо, в което се казва, че българската култура отново не е приоритет за правителството и че по последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства възлиза на над 80 милиона лева.

 

Протестиращите заявяват исканията си:

 

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш "Образование“.

2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11. Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

 

Културните дейци се обръщат към депутати, министри и политици и цялата българска общественост:

 

Протестиращите допълват: "Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура. Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем общонационални ефективни стачни действия."Източник: Агенция "Фокус"България празник протест национален дейци Ден на народните будители културни
Коментирай

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3800 |01.11.2023 Денков и Зеленски обсъдиха агресията на Русия в Черно море . 0| 3849 |01.11.2023 Облачността сe разкъсва, до 25 градуса . 8| 6550 |01.11.2023 Мисията на будителя, будителството и днешният Ганю! Ще се събудим ли като българи?! . 20| 31852 |01.11.2023 Капитан I ранг о. з. инж. Николай Йорданов за ФрогНюз: Войната в Украйна! Давид бие Голиат и по море!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads