Реклама / Ads
13| 5332 |17.08.2020 НОВИНИ

Работници от тракторен завод посрещнаха Лукашенко с протест, ЕС заседава заради кризата в Беларус

.
Протестът на работниците Източник: БГНЕС
Работници от Минския тракторен завод (МТЗ) се събраха на протест срещу изборните резултати в Беларус по време на посещение на преизбрания белоруски президент Александър Лукашенко, съобщи БНР.
 

В акт на солидарност други работници от заводи в региона също тръгнаха към МТЗ.

Лукашенко пристигна по-рано във фабриката, като се говори, че все още е в предприятието.

 

По-рано беше съобщено, че директорът на фабриката в акт на подкрепа е заявил, че кандидатът на опозиция Светлана Тихановская е "спечелила" президентските избори.

Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".

 

Лидерите на Европейския съюз ще проведат извънредна видеоконферентна среща за събитията в Беларус в сряда по обед, заяви председателят на ЕС Шарл Мишел.

Той осъди полицейското насилие срещу протестиращите в страната. В Туитър той написа: "Ще свикам среща на членовете на Европейския съвет тази сряда 12:00 часа, за да обсъдим ситуацията в Беларус. Хората на Беларус имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието над протестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“.

 

Междувременно ЕС започна процес на налагане на санкции срещу беларуски официални представители, отговорни за измамите и потушаването на протести, последвали изборите в страната, които бяха спечелени от досегашния президент Александър Лукашенко с 80%.

 

27-те лидери на ЕС ще обсъдят каква друга подкрепа могат да предоставят на Беларус.

Първоначалните идеи включват стартиране на фонд за жертви на репресии в страната, финансиране на проекти за подпомагане на медийния плурализъм, съвети за реформа в полицията, засилване на обмена на студенти с ЕС, както и предоставяне на по-лесен достъп до пазара на труда на блока за белоруските работници.

Полша, Чехия, трите балтийски държави и Дания също така призоваха за посредничество на ЕС между Лукашенко и беларуската опозиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6890 |06.08.2020 Протест на работниците по газовата връзка с Гърция, без заплати са 3-ти месец . 26| 5336 |20.06.2020 Борисов към работници на АМ ”Тракия”: Как сте, лъвчета . 3| 4565 |16.06.2020 Протест на здравни работници в Париж прерастна в сблъсъци с полицията . 0| 4689 |11.06.2020 Нов инцидент в завод ”Арсенал”. Един мъж е пострадал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads