Реклама / Ads
1| 4984 |13.01.2011 НОВИНИ

Работодатели и синдикати нищят проблеми в БДЖ

.
Дискусия по проблемите на железопътния транспорт ще проведат представители на работодателите и синдикатите в железниците по повод обявената готовност на структурите на КНСБ и КТ„Подкрепа” за ефективни стачни действия в сектора.
 
Синдикатите са недоволни от предстоящите съкращения в двете държавни компании – БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. За участие в срещата са поканени социалният министър Тотю Младенов, заместник-транспортният министър Камен Кичев, както и ръководствата на БДЖ и НКЖИ.

В края на миналата година българското правителство подписа Меморандум със Световната банка за отпускане на общо 600 милиона лева заем на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Около 460 милиона лева от тази сума ще отидат като заем за нуждите на БДЖ покрай преструктурирането на компания в холдингова структура.

Синдикатите вече изразиха притеснения, че парите от Световната банка ще бъдат похарчени за погасяване на най-неотложните дългове на БДЖ и няма да бъдат направени нови инвестиции в железниците.

Синдикалните структури плашеха със стачни действия още около коледните и новогодишните празници, но отложиха намеренията си за края на януари. Те се заканиха да блокират ЖП транспорта у нас, ако дружеството бъде преструктурирано без инвестиции и с цената на съкращения.

Плановете предвиждат намаляване на персонала в БДЖ с 1800 души през следващите четири години, а от другото дружество трябва да си тръгнат близо 7000 души до 2017 година, в случай че бъдат съкратени някои жп линии.

От БДЖ вече увериха, че тази година няма да съкращават експлоатационен персонал и че оптимизацията на служителите ще става най-вече по естествен път, тъй като има много служители в предпенсионна възраст.

Синдикатите ще настояват пред ръководството на двете жп компании и представителите на министерството на транспорта и министерството на труда и социалната политика да се гарантират работните места и доходите на приблизително 28-те хиляди работещи в железниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8399 |10.01.2011 Академици и министри нищят проблемите на БАН . 2| 5157 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 0| 5058 |28.12.2010 Министри нищят етажната собсвеност . 0| 4412 |22.12.2010 Проблемите на заетостта нищят в Тристанката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads