Реклама / Ads
0| 7279 |03.06.2010 НОВИНИ

Работодателят плаща за първите 3 дни от болничните

.
До края на годината работодателят трябва да заплаща първите три дни от болничните по 70% от заплатата, а НОИ ще поеме болничните от 4-ия ден. Това гласят приетите от депутатите на първо четене промени в Кодекса за Социално осигуряване.
 

По този начин депутатите постигнаха съгласие по една от най-дискутираните антикризисни мерки на кабинета. Приетите промени, внесени в МС, предвиждат и намаляване на 30 календарни дни за срока, в който работникът ще получава обезщетение за временна нетрудоспособност, настъпила до месец от прекратяване на трудовия договор.

Увеличението на вдовишките пенсии се отлага за 2012 година. Депутатите продължиха работата си с дебатиране на три проекта за промени в Кодекса на труда, сред които са предложенията на правителството, включващи и уреждането на проблема с неизползваните отпуски. По-късно депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, предложен от МС. От 100 гласували „за" се обявиха 88, „против" - 6, „въздържали се" 6.

Сред предлаганите промени беше идеята на Мая Манолова да се затегне отговорността на работодателите при уволняване в обществения сектор. Тя изтъкна, че за всяко незаконно уволнение държавата плаща на уволнения десет брутни заплати плюс съответните обезщетения за отпуските. Всяко незаконно уволнение струва на държавния бюджет 15 000 лева. Сметнете колко ще костват всички незаконни уволнения в публични сектор, призова тя депутатите от мнозинството и подчерта, че тези, които уволняват незаконно, трябва да се бръкнат в собствения си джоб.

Манолова предложи работодателят да изплаща обезщетение за периода, в който неправомерно уволненият служител е без работа. Според ГЕРБ това създава предпоставки служителите да злоупотребят с това си право. От ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят предложения законопроект на Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от БСП, както и текстове в предложението на Мая Манолова и други червени депутати, въпреки че нейните идеи частично се препокриват с предложението на кабинета.

Светлана Ангелова обясни, че ПГ на ГЕРБ няма да подкрепят предложението на Манолова работодателят да изплаща обезщетения, ако уволни незаконно свой служител. Между 6 и 12 месеца приключват трудовите дела, посочи тя. Според нея уволнените служители "могат да се изкушат" да не си търсят работа за времето, в което ще получават обезщетение от бившия си шеф.След като обяви, че ГЕРБ ще подкрепят предложението на МС за промени в Кодекса на труда, Ангелова посочи, че то е обсъдено със социалните партньори.

Трябва да се сложи някакъв ред в използването на отпуските, заяви от своя страна бившият социален министър Емилия Масларова. Според нея редно е да не се допуска натрупване на отпуски и дължимите отпуски да се използват в рамките на календарната година. БСП няма да подкрепи предложението на МС, съобщи червената депутатка Мая Манолова, защото според нея се орязват трудови и осигурителни права на българските граждани. Въвеждането на неплатен отпуск по икономически причини крие рискове от злоупотреби, смята още Манолова. Тя е категорична, че МС трябва да прецизира този текст.

Според Хасан Адемов от ДПС всички предлагани промени, включително тези на Манолова, заслужават подкрепа. Той отбеляза, че целта на нейния проект е да се гарантира законността на предстоящите уволнения в бюджетната сфера. Адемов изрази подкрепа и за правителствените предложения за уреждане на натрупаните отпуски. Очаквано предложенията на Масларова и на Мая Манолова не бяха приети от мнозинството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5089 |05.05.2010 Първите 3 дни от болничните ще се плащат на 70 % . 3| 5116 |20.04.2010 Заработиха първите каси на самообслужване у нас . 0| 5980 |14.04.2010 Нова схема за заплащане, край на злоупотребите с болнични . 6| 4956 |13.04.2010 Плащаме по-малко за тока от 1 юли 2010?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads