Реклама / Ads
0| 3089 |31.05.2022 НОВИНИ

Работодателите готвят протест

.
Работодателите обявиха протестна готовност, ако не бъдат приети кризисни мерки, които да подпомогнат инфлацията. Демонстрации се планират за 22-ри и 29-ти юни. Пред NOVA News председателят на АИКБ Васил Велев изрази надежда все пак да не се стига до протести.
 

“Предложените досега мерки нямат отношение или реално влияние върху компаниите. Без акциз на електоеренгия и на природния газ е символична мярка, тъй като акцизът на електроенергията представяла по-малко от половин процент от цената й. Прогнозната цена за следващия ценови период на КЕВР е 431 лв. Като сложим и мрежовите такси - отива над 500 лв., а акцизът е 2 лв. на мегаватчас. Това е под половин процент”, отбеляза Велев.”, посочи Велев. 

 

По думите му по подобен начин стои и въпросът с акциза на природния газ. 

 

“Намаляването на ДДС-то за бизнеса е неутрална мярка. Той е данък добавена стойност, който всъщност предприятията, които са регистрирани по ДДС, а основната част от работниците работят в такива, за тях няма ефект, тъй като те ползват данъчен кредит. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства само тези граждани, които имат парно – това е 1/5 в страната”, коментира той.

 

“Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и икономиката, което води до неконкурентноспособност, защото те са по-високи от тези при нашите конкуренти. Това е факт и това води до по-нисък ръст на БВП. Така в ЕС ние сме в последната четвъртина по ръст на БВП и вместо догонващо развитие имаме изоставащо такова”, категоричен беше председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

 

“Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и промяната в Закона за енергетиката, което да осигури несимволични и справедливи компенсации на свръхвисоките цени на електроенергията в следващия ценови период”, отбеляза той. И добави: 

 

“Очакваните от нас мерки трудно могат да се състоят, защото средствата се прахосват, без да са насочени целево към нуждаещите се".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3215 |31.05.2022 „Не можем да отмием кръвта”: Протестна проява до руското външно министерство . 0| 2904 |30.05.2022 От Младежкия театър в София излизат на протест . 0| 2931 |30.05.2022 Надзирателите и днес протестират символично . 0| 3191 |27.05.2022 Служителите в затворите започват символичен протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads