Реклама / Ads
16| 3745 |13.05.2024 НОВИНИ

Работодателски шеф тревожно за пенсиите: Държавата пари няма – тя не може да даде нещо, преди да го е взела

.
Васил Велев
На какво се дължи промяната в решението за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли? Налични ли са средствата за увеличението в държавния бюджет и какво ще се случи с пенсионното осигуряване в близкото бъдеще? Темата коментираха бившият заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 

Заради прогнозираната по-ниска инфлация от Националния осигурителен институт предлагат от 1 юли пенсиите да се увеличат с 10, а не с 11%. Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по "швейцарското правило". Сметката се получава при събирането на 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, но новите разчети сочат друго.


"Всъщност точният процент, който се получава по "швейцарското правило", е 9,95. Но тъй като се закръгля, става 10,00%. За нас това е правилното решение. Държавата пари няма – тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг", отбеляза Васил Велев по НоваНюз.


В допълнение, в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


"Когато говорим за пенсионна система, първо трябва да върнем стабилността и вярата на хората в нея. Продължителността на живота зависи до голяма степен и от мерките за здравеопазване и решаване на демографските проблеми в държавата", каза Русинова.


Разчетите на Финансовото министерство показват, че в следващите години индексацията на пенсиите ще намалява. По този начин през 2027 г. може да стигне до 4%, ако ходът на сегашната инфлация се запази, прогнозират експертите.

 

По-рано днес премиерът и служебният социален министър успокоиха, че все пак увеличението ще е с 11%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3668 |13.05.2024 Димитър Бонзов, с чиито пистолет бе простреляно дете в Арбанаси, е освободен от ареста, без обвинение . 23| 5678 |13.05.2024 България вече диша прахта на Румъния за американските визи . 10| 4466 |13.05.2024 Две авиобомби, изстреляни към Харков, пак се взривиха в руската Белгородска област . 5| 3048 |13.05.2024 Мемоарите на Меркел, озаглавени "Свобода", излизат през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads