Реклама / Ads
5| 4687 |14.03.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Мерките за ограничаване на от COVID-19 изискват компенсации за бизнеса

.
Радан Кънев
Радикалните мерки за ограничаване на зараза от COVID-19, изискват незабавен и пълноценен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса.
 

Това се казва в позиция на българския евродепутат от ЕНП Радан Кънев, в кято се кава следното:


Никой не оспорва необходимостта от тези мерки. Те са експертен медицински въпрос. Но заповедта на МЗ, с която практически беше затворена българската икономика, предизвика хаос в целия малък и среден бизнес. Очевидно е, че начинът на налагането на карантината и липсата на компенсаторни решения, водят до щети и рискове, които налагащите ги чиновници дори не могат да осмислят:

 
Става дума за стотици хиляди работници в малки и средни предприятия и десетки хиляди самонаети и работещи собственици, в т.ч. цели семейства, за които семейният бизнес е единствено препитание. Важно е да се оцени, че практически 100% от тези фирми разчитат на дневния си оборот за да платят заплати, наеми, кредити, сметки и да напълнят хладилника си.

 
Тези хора - с мнозина от тях разговарях през изминалия ден - разбират нуждата от принудителното спиране на дейността си, в името на по-важен обществен интерес. Те обаче не могат да поемат сами загубите - обществото ни трябва да бъде солидарно. И това може да се случи само чрез законодателни мерки и средства републиканския бюджет.

 
Незабавно трябва, за всички пряко и косвено засегнати предприятия:

 

· Да бъдат временно отменени  всички видове патентни и туристически данъци (в т.ч. прясно наложените данъци за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.;

· Да бъдат отложени всички крайни срокове по ЗКПО и ЗДДФЛ, в т.ч. срокове за авансови плащания;

· Да бъде отложен текущият срок за плащане на ДДС за периода;

· Да бъде дадена осигурителна “ваканция" за персонала и работещите собственици;

· Да бъде въведен платен отпуск за периода на извънредните мерки, поет от бюджета или в определено съотношение поделен между работник, работодател и бюджет;

· Да бъде постановено законодателно разсрочване на всички плащания по наеми на търговски обекти и поне частично възстановяване на наемите от бюджета;

· Да бъде постановено законодателно безлихвено разсрочване на кредитите на засегнатия бизнес, но и  на наемодатели с разсрочени вземания;

· Да бъде въведен платен отпуск за гледане на дете по време на "ваканцията" (и задължение за бизнеса да пуска в принудителен отпуск първо работници, които така и така излизат в отпуск за гледане на дете...)

 
Това са само част от задължителните мерки, които да дадат на бизнеса и обществото спокойствие, че преминаваме през тази криза наистина единни и солидарни. Те не могат да бъдат отлагани - след настъпване на “ефект на доминото” и серийни фалити и задлъжняване на фирми и семейства, всякакви последващи мерки ще бъдат безвъзвратно закъснели, както видяхме през 2009г.

 
Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити.

 
Българското правителство трябва и да апелира пред ЕК за общоевропейска рамка за закрила на работещите и собствениците в малкия и средния бизнес. Тя ще осигури фондове за компенсации и ще въведе минимални стандарти за закрила за всяка държава-членка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4067 |14.03.2020 Д-р Александър Симидчиев: Мерките са достатъчни, ако се спазват . 2| 4304 |11.03.2020 Людмил Георгиев: Държавата закъсня с мерките срещу коронавируса . 0| 3771 |10.03.2020 Мерките заради COVID-19 в Габрово и Плевен остават в сила . 5| 5677 |08.03.2020 Д-р Атанас Мангъров: Мерките на правителството са крайни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads