Реклама / Ads
5| 2304 |12.04.2024 НОВИНИ

Радан Кънев се надява, че изборите "2 в 1" ще мотивират повече хора да излязат и да гласуват

.
Евродепутатът Радан Кънев Източник: БГНЕС
"Надявам се, изборите "две в едно" ще мотивират повече хора да излязат и да гласуват, особено гласоподаватели с европейски, демократични и реформаторски възгледи."
 

Това заяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен евродепутатът Радан Кънев. 

 

"Пълноценната интеграция в Шенген и еврозоната, освен въпрос на дипломатически усилия, които никога не са спирали, е въпрос и на вътрешнополитическа стабилност. От тази гледна точка, затъването на България в спиралата на постоянната политическа криза със сигурност представлява риск, ако не за друго, то поне за скоростта на тази интеграция", смята той.





По думите му като риск може да бъде отчетено и това, че институции, "призвани да се грижат за сигурността на всеки българин и всяко българско семейство, се оказва, че са преди всичко предизборен инструмент". "Десета година гледаме как като дойдат избори българските служби започват да се занимават с компроматна политическа кампания, което е тежък скандал и се надявам да го разбираме като общество. Естествено това не ни помага в изграждане на доверие с нашите европейски партньори", изтъкна евродепутатът. 

 

Кънев отбеляза във връзка с дебата в обществото за влизането на България в еврозоната, че трябва да бъде разсеян страхът, че това ще доведе до ускорена инфлация. Според него има достатъчно доказателства, че такава връзка не съществува. Кънев бе категоричен, че влизането в еврозоната е много важно за средните предприятия у нас по редица причини.





"Техният основен пазар е в Европа, имат непрекъснати разплащания с държави от еврозоната и оттук се трупа системна загуба от банкови разноски и обменни курсове, която е изчислена на над 3 млрд. евро годишно за българския бизнес", посочи евродепутатът и поясни, че когато една държава влезе в еврозоната се разглежда от всички партньори и потенциални инвеститори като държава от ядрото на Европейския съюз. 

 

Кънев смята, че средните и малките предприятия в България не са запознати с възможностите, които дава Зелената сделка. "Тя е две неща – законодателен пакет от около 20 европейски директиви и регламенти, и от друга страна един огромен финансов пакет, само част от който е Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Там има и други финансови възможности, които сумарно са поне два пъти колкото парите по НПВУ", допълни той.





Евродепутатът изложи и приоритетите пред Европейския съюз за следващия мандат. Сред тях са развитие на общата европейска политика по сигурност и отбрана, изграждане на обща европейска здравна и фармацевтична политика, както и въпросите за силна интензивна европейска индустриална политика, насочена към бюджетни инструменти за модернизация и укрепване на конкурентността на европейската индустрия, намаляване и на прекалената бюрокрация пред бизнеса. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7180 |12.04.2024 Бойко Рашков: Очаквам обвиненията, нищо не ме притеснява . 0| 2267 |12.04.2024 Германската полиция закопча трима младежи по подозрение в подготовка на терористична атака . 1| 2327 |12.04.2024 САЩ алармират: Възможно е да има масирана атака на Иран в Израел . 3| 2305 |12.04.2024 Служебният вицепремиер: Продължаваме да работим усилено за подготовката на страната ни за еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads