Реклама / Ads
0| 9463 |10.04.2022 НОВИНИ

Радан Кънев: Ние малко нямаме външен министър

.
Радан Кънев Източник: стопкадър, БНТ
Ние малко нямаме външен министър, но все пак има госпожа, която заема този пост и би трябвало да изразява общата политика. Това не е критика, а наблюдение. Това заяви пред Българската национална телевизия евродепутатът Радан Кънев, който бе категоричен, че в настоящия модел на управление не личи фигурата на силен министър на външните работи.
 

„На няколкостотин километра от границата ни има война, най-голямата от 70 години насам, която засяга нашата икономика по драматичен начин, засяга десетки и стотици хиляди българи по произход в Украйна и Молдова. В такава ситуация съм привърженик на модела на управление, при който страната има силен външен министър. Не виждам да сме в такъв модел. Но понякога премиерът може да компенсира отсъствието на всеки министър, стига да чувства подкрепата на парламентарните групи и на партньорите си в Министерски съвет“, обясни той.

 

Според евродепутатът промяната няма шанс да се случи за 100 дни. По думите му обаче, е очевидно, че има различен модел на управление и това го показват с поведението си премиерът и коалиционните лидери.

 

Радан Кънев призова за национален консенсус по кризисните теми.

 

„По ключови национални теми, ако няма едно ниво на консенсус и единство, държавата е слаба. Ние в началото на годината влязохме в кризи, които си бяха наши. Войната и нейният нов ефект върху енергийната криза и, съответно - върху покупателната способност, а да не говорим през енергийните цени върху всеки бизнес какъв натиск се осъществява, е една свръхкризисна ситуация. Успоредно с това имаме вечното догонване на европейската енергийна политика, което само по себе си е тежък проблем. Имаме криза в отношенията със Северна Македония. По такива въпроси не може да има политика на отделна партия, но за съжаление има“, каза той.

 

Кънев коментира още, че плаващите мнозинства в България са заложник на мафията и повтори тезата си, че трябва да има ясна политика на мнозинството, на правителството.

 

„Единствено правителство, което е изградило такава обща политика, има силата и самочувствието да седне с опозицията и да каже: сега да изградим националната политика“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3978 |08.04.2022 Томислав Дончев за Плана за възстановяване: Не е моят, но парите за бизнеса са 230 милиона по-малко . 0| 3359 |06.04.2022 Жозеп Борел: Трябва по-малко да аплодираме Зеленски, а да му помагаме повече . 0| 3301 |06.04.2022 Пожар в болница в Солун. Най-малко един човек е загинал . 0| 3754 |05.04.2022 Бимбалов: На много малко километри от България се случват ужасяващи неща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads