Реклама / Ads
24| 6051 |28.09.2020 НОВИНИ

Радан Кънев с писмо до Туск: Застанете зад българските граждани

.
Радан Кънев
Радан Кънев с писмо до Доналд Туск. Евродепутатът се обърна към председателят на Европейската народна партия само седмица преди дебата в Брюксел за върховенството на закона и корупцията у нас. Кънев призова ЕНП като най-голямата партия в ЕП да застане зад българските граждани и да се ангажира с тяхната защита.
 

Ето и цялото писмо:

 

Уважаеми г-н Туск,

Скъпи колеги,

 

Причината, поради която ви предоставям тази информация, е искането ми Вие да се ангажирате със защита на българските граждани. Те са изправени срещу безпрецедентна криза на правовата държава, особено след избора на новия Главен прокурор, задълбочаваща криза със свободата на медиите, поставила България на срамното за целия Съюз, 111-то място в ежегодния доклад на Репортери без граници.

 

Убеден съм, че повечето от вас са добре информирани за реалното състояние в България и повечето запазвате мълчание, поради политически причини. Все пак искам да обърна вниманието ви към част от позорните дела на Главния прокурор през последните няколко години. Вие решете дали сериозното ви ангажиране с кризата на правото в България би било действие срещу проевропейската ориентация на България:

 

Дори преди избирането си, Главният прокурор публично отрече принципа на разделението на властите, определяйки го като обсесия на ‚десните екстремисти‘.

 

След встъпването си в длъжност, Главният прокурор често използва материали от разследвания и подбрани части от доказателства по дела, за да ‚докаже‘ обвиненията си медийно, превръщайки правораздавателния процес в ПР кампания, срещу обвинени, неосъдени лица.

 

Главният прокурор лепи етикети като ‚престъпници‘, ‚олигарси‘ и‚ корумпирани политици‘, остро нарушавайки презумпцията за невинност, в своите самохвални медийни кампании.

Основното публично послание на Главният прокурор е заклеймяване на приватизацията в България, използвайки левичарски политически клишета и опетняване на реформисткия държавник (ЕНП, център-дясно), който трансформира икономиката и смени геостратегическата ориентация на България, проправяйки път към членството ѝ в ЕС.

 

Списъкът с обвинителни актове на Главния прокурор срещу публични и политически лица е пълен практически главно с проевропейски и прозападни реформатори. Изкушен съм да споделя с вас част от тях:

 

Г-н Даниел Митов, твърд проевропеец, бивш Министър на външните работи в правителството на ГЕРБ/ЕНП, отявлен индивидуален член на ЕНП, заедно с неговия заместник, г-н Ангеличин. И двамата оправдани от всички съдебни инстанции. Въпреки това Прокуратурата обвини законодателството за липсата на присъда.

 

Г-н Николай Ненчев, център-дясно. Виден прозападен Министър на отбраната в правителството на ГЕРБ/ЕНП, оправдан на две съдебни инстанции с аргументите, че нито едно доказателство за извършено престъпление не е предоставено от Прокуратурата. Въпреки това Прокуратурата продължава да обжалва решението на съда.


Г-н Трайчо Трайков и г-н Симеон Дянков, реформаторски министри от първото правителство на ГЕРБ, оправдани на първа инстанция, заедно с проевропейския издател и бизнесмен, г-н Иво Прокопиев. Отново, Съдът твърди, че няма представени доказателства за извършено престъпление. Главният прокурор, коментира решението с думите: „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси“.

 

Г-н Петър Москов, реформаторски министър от правителството на ГЕРБ/ЕНП. Все още няма произнесена присъда по неговото дело.

 

Още един крещящ пример, сред много други, е повдигнатото обвинение срещу Председателя на Българския фармацевтичен съюз, Професор Стоименова. Обвинена е само защото публично сподели притесненията си за недостига на лекарства, което е публичен европейски проблем, често повдиган, дори по-остро, от всички членове на ЕНП в Комисията по околна среда и обществено здраве на ЕП. Естествено Съдът не даде старт на делото, връщайки го на Прокуратурата за прецизиране на обвинението.

 

Предполагам, че всички тези център-дясно реформистки, проевропейски политици и публични личности с радост биха споделили пред ЕНП мнението си как Главният прокурор и неговата администрация работят за проевропейското развитие на страната. Още повече – структурата на Прокуратурата, с нейната неограничена, безотчетна власт и действията на Главния прокурор са характерни за режима на г-н Путин и оставят съмнение за влияние от страна на Кремъл.

 

На разположение съм за по-задълбочена дискусия по тази тема. Имайки предвид неудобната за ЕНП позиция в предстоящият дебат, бидейки отдаден последовател на европейската християндемокрация и лоялен член на ЕНП, считам за мой дълг да ви предупредя за плаващите пясъци, в които ЕНП ще навлезе пред очите на българските граждани и европейските данъкоплатци, ако остане сляпа за тази криза.

 

С уважение,
Радан Кънев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7067 |25.09.2020 Радан Кънев: Подмятане на лафове през медиите не е диалог . 20| 9217 |24.09.2020 Отворено писмо: Скъпи г-н Каскет, открий ”прекрасната госпожа”. Ти можеш! . 17| 6315 |17.09.2020 Радан Кънев: Дебатът за България в ЕП е в защита на българските граждани . 15| 5306 |15.09.2020 Евгений Кънев: Без върховенство на правото няма демокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads