Реклама / Ads
15| 9700 |07.05.2021 НОВИНИ

Радев: Г-н Борисов предаде ГЕРБ. Абдикира от отговорността, под която се огъна

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Вчера получих писмо, подписано лично от Бойко Борисов, че се отказва и изтегля кандидатурата н Красимир Ципов за председател на ЦИК. Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално Вас за усилията Ви да наложите именно кандидатурата на г-н Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка парламентарна група, да отстоява интересите на своята партия.

Това бяха встъпителните думи на президента Румен Радев в началото на днешните консултации за излъчване на нов шеф на Централната избирателна комисия.

 

„За съжаление, и Вашите усилия, и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяха предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остава вариантът някоя от по-малките партии да има повече смелост и гражданска отговорност да не се води от тесни лични сметки, а да поеме отговорност в името на честни и достъпни прозрачни избори, за да избегнем хаоса“, продължи той.

 

От своя страна шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че Бойко Борисов е оттеглил кандидатурата на Красимир Ципов по негова молба, след като е имало лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му.

 

„Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдение за отговорността. На тази маса седят партийни лидери и представители, които отказаха мандат за съставяне на правителство. Върнаха мандата, дори без състав на Министерски съвет. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК с ясно съзнание, че този човек трябва да работи при условия, при които не може да взима еднолични решения“, каза тя и отново потвърди, че предложението на ГЕРБ-СДС за зам.-председател на Комисията е Димитър Димитров.

 

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ се обърна към Десислава Атанасова с думите, че нейната парламентарна група ги поставя в „лек абсурд“ що се отнася до процедурите.

 

„Искам да благодарите на г-н Борисов от името на „Има такъв народ“, че доказа, че за него демокрацията не струва и пет пари, защото той заяви, че логиката на демокрацията изисква председателят на ЦИК да бъде от най-голямата парламентарно представена група – тоест от ГЕРБ“, каза Йорданов, който обвини Атанасова, че „леко е излъгала“ за това, че Ципов по желание го е направил, след като Борисов е заявил, че това е капан и е размислил.

 

За БСП оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов е неразбираемо и нелогично в момент, в който изборите предстоя. Те отчитат това като опит за саботиране на изборния процес. От левицата смятат, че ГЕРБ-СДС трябва да понесат тази отговорност, издигайки още веднъж техен кандидат. Ако те не го направят, очакват от другите парламентарно представени партии да направят подобен ход. БСП са взели решение да не издигнат кандидат за председател на ЦИК.

 

За ДПС са притеснителни мотивите, с които се оттегля посочената кандидатура.

„ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му. Всеки може да е несъгласен с определен закон или определени текстове, но законът добър или лош се изпълнява. Правомощията на председателя на ЦИК са определени в закона, но той е един в колективния орган. От тази гледна точка ние ще се съгласим с каквито и да е предложения да има председател, но ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв“, заяви от своя страна Мустафа Карадайъ.

 

„Всяка една такава процедура трябва да се използва като възможност за осъзнаване и съзряване на нашата демокрация през принципите, за които става дума в конкретиката. В целия период след изборите ГЕРБ се опитва да твърди, че има определени права, които се следват за тях, защото са получили най-голям изборен резултат. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, но не само. И качествата имат значение“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“. Той се обърна към Десислава Атанасова с думите, че не е имало лични нападки срещу Красимир Ципов.

 

„Качествата на един или друг човек, който ще заеме такава позиция, имат значение. Това, че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея да не може да се работи по нормален начин. Диалог не може да има на всяка цена. Когато виждаме последователно ГЕРБ да се държат като фактор, който създава хаос, който целенасочено избира стратегия да бламира процеси и да се опитва да вади аргумент от хаоса, нещата трябва да се назоват с ясните им имена“, каза още Иванов. Той изрази надежда, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще се върви към избори.

„Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК и нито един от двамата не отговаря на изискванията за заемането на поста председател, защото не са юристи и в този смисъл не бихме могли да издигнем кандидат. Очакваме някой от останалите политически формации да излъчи приемлива фигура, която сме готови да подкрепим“, каза Христо Иванов.

 

Според Мая Манолова създалата се ситуация има и своята добра страна.

„Очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на присъстващите на предишните консултации колко неподходяща е кандидатурата, която издигат. И въпреки себеотрицателната защита на Красимир Ципов от страна на Десислава Атанасова, очевидно аргументите за това колко е неподходящо това предложение са надделели“, заяви лидерът на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“. Това обаче е било направено късно и в разрез с правилата и процедурата, която следват при назначаването на ЦИК. Според нея е абсурдно партията, която пледира за принципност и демократичност да нарушава тежко процедурите, правейки предложение за зам.-председател на ЦИК извън всякакви срокове.

 

„Очевидно е, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да саботират провеждането на честни избори. Ако депутатите на ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер, то не виждам причина останалите парламентарни групи да се подлагаме на това“, каза още Манолова. Тя заяви, че ГЕРБ трябва да бъде санкционирана за нарушаването на процедурите и правилата.

 

Десислава Атанасова отговори на всички тези нападки с думите да приемат, че ГЕРБ е предложила четирима членове на ЦИК и не държим да имаме представител в ръководството, тъй като отново има възражения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5903 |06.05.2021 Ген. Валери Григоров: На предстоящите избори Борисов може да бъде бутнат окончателно . 17| 7069 |06.05.2021 Евгений Дайнов: Потресаващи гледки в края на ерата ”Борисов”. И ще става още по-грозно . 94| 11746 |06.05.2021 Бойко Ноев: Борисов е бутафорен образ, зад който стои прост човек, готов да продаде държавата си за пет стотинки . 29| 8088 |06.05.2021 Бимбалов: Борисов е нашият пингвин - пристава на този олигарх, който му донесе по-голямо златно кюлче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads