Реклама / Ads
15| 3888 |18.11.2021 НОВИНИ

Радев: COVID кризата е трудна, но се справяме. Герджиков: Слезте от облаците

.
Румен Радев, Анастас Герджиков Източник: стопкадър, БНТ
Остър сблъсък между кандидатите за прездиенти Румен Радев и Анастас Герджисов за здравната криза, причинена от коранивирусната пандемия. Според Радев ситуацията е трудна, но се справяме. Герджиков не се съгласи с него и призова да ”слезе от облаците”.
 

Според Румен Радев решенията за здравната криза вече са взети, а служебното правителство ги изпълнява. Той даде пример, че според Ройтерс към момента България е на едно от първите места по спад на заразените с коронавирус. Отчете, че проблемът е с ваксинираните. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, заяви Радев.

 

Най-важната задача на служебното правителство беше да не остави никого без медицинска помощ. Във всички населени места, където ходя, почти винаги намирам време да посетя болниците, допълни той.

 

Герджиков обаче не се съгласи с по думите му  "розовата картина", която обрисувал Радев и заяви, че е достатъчно е да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Болниците били затруднени. "Защо не се справихме и защо накрая въведохме този зелен сертификат", попита той. По думите му зеленият сертификат е принуда хората да се ваксинират, но въпреки това ги призова да го направят. Според Герджиков въвеждането на Зеления сертификат сега спъвало икономиката.


Радев попита обаче каква е алтернативата на зеления сертификат.

 

Герджиков обаче не могъл да предлага изход на "нещо, което било забъркано преди 6 месеца". Той заизрежда заучени методи как сме могли да помогнем на страната да излезе от здравната криза. Не пропусна да отбележи още, че преди нямало ваксини, а сега има. 

 

Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване, отвърна Радев.

 

Кандидат-президентите влязоха и в спор за свикването на Консултативният съвет за национална сигурност.

 

"18 месеца не го бяхте свиквали", скочи Анастас Герджиков.

 

"Предишното правителство, което Ви издига сега, не спази нито един указ на КСНС", контрира Радев.

 

В крайна сметка Радев призна, че кризата е тежка, но към момента се справяме. "Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е локдаун".

 

"Всичко това не било така",  повтори Герджиков. "Слезте от облаците", нападна той. По думите му било вярно, че има материали и лекарства, а лекарите не си били получили парите.

 

"Лекарите бяха прогонени от България преди години, бяха изкарани на перваза на парламента", припомни му Румен Радев.

 

Още в началото на дебата за кризата, причинена от коронавируса, двамата кандидат-президенти заявиха ясно, че са ваксинирани.

 

Естествено дебатът продължи по посока цената на живота

 

Герджиков подходи нападателно и заяви: "Българският бизнес е пред крах!" Кривата и при енергията и при газа започва от януари и до септември се е увеличила два-три пъти. По думите му ако не е бил забавен планът за възстановяване и устойчивост, е могло да получим нужните средства.

 

Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах и призова да не се спекулира с инфлацията: "България не е изключение. Тя е породена от повишаването цената на горивата и тока".

 

"Бизнесът не е получил компенсации, а небитовите потребители още не са усетили скока в цената на тока, но вече са усетили поскъпването на храните и другите услуги", заяви от своя страна Герджиков.

 

"Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС. Над 250 000 семейства са компенсирани. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия, в България има излишък на електричество, проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазар", акцентира Радев.

 

Комплексът на Марица-Изток

 

"Предишното правителство не посмя да даде срок за затварянето на "Марица-изток". Ние го направихме и той е 2038-2040 година. "Марица-Изток е огромна площадка, която трябва да бъде използвана за внедряване на зелени технологии. Работните места трябва да бъдат запазени", категоричен бе президентът Румен Радев в отговор на въпрос на опонента си. "Мехнизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например", добави той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3479 |18.11.2021 ФАЦ за COVID в България: ”Последствията могат да се видят на гробищата” . 1| 3278 |18.11.2021 Над 12 000 деца у нас са напълно ваксинирани срещу COVID-19 . 4| 2940 |18.11.2021 Обмислят издаване на сертификати за повторно преболедували COVID . 12| 3570 |18.11.2021 Зарков в защита на БСП и Радев: Служебният кабинет не подрива левицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads