Реклама / Ads
6| 3095 |28.11.2022 НОВИНИ

Радев и Янев обсъдиха вариантите за съставяне на правителство

.
В президентството
„Вие вече заявихте готовност да водите диалог с всички парламентарно представени сили за съставяне на правителство и бих искал да знам вашите приоритети в тази посока“. Това каза президентът Румен Радев на среща с ”Български възход”.
 

„Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих казал, че нашето поведение определя това на Народното събрание, но нашето поведение е устойчиво. Не тръгнахме да търсим конфронтация и разделителни линии. Проблемите са много, но именно решаването на проблемите на хората са важните и трябва да се търсят решение. Това може да стане със съставяне на мнозинство, което да подкрепи кабинет“,каза Стефан Янев.


Според него условия за диалог има и вижда надежда това да даде резултат. Янев допълни, че приоритетно трябва да се наредят проблемите на страната, тяхното решаване и важните въпроси свързани за членството на България в Шенген и еврозоната, които той определи като по-големи и фундаментални от Плана за устойчивост.


Янев подчерта, че от „Български възход“ не предпоставят кой ще е носител на диалога и водещия в коалицията, защото за българските граждани е важно да има правителство. „Ако се стигне до трети мандат, който по дефиниция е антикризисен, то трябва отново да се води диалог“, заяви Янев.


Той е на мнение, че дори правителството да бъде експертно то трябва да бъде подкрепено от партиите. „По-скоро името, което ще използваме за това правителство е конструкцията на коалицията, принципите, приоритетите и хоризонта на неговото действие“, каза още лидерът на „Български възход“, като задължително трябва да има коалиционно споразумение с ясно разписани правила и приоритети, които касаят българското общество.


Относно евентуалния състав на това правителство, Янев заяви, че е отговорност на отделните партии да предложат дали да бъдат лица от ръководствата на партиите, което на този етап не е важен елемент от обсъждането или пък да бъдат експерти. „Според мен, за да има такъв тип от разговори трябва да има контактни групи за отделните политики и на базата на това да се определят личностите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2912 |28.11.2022 Президентът Радев ще проведе консултации с ”Български възход” . 6| 12583 |28.11.2022 Ген. Кирил Радев: Оградата на границата може да спре само дивите животни, не мигрантите . 4| 7119 |27.11.2022 Петър Чолаков: Питайте Радев за дерогацията и "Лукойл". Не е виновен, че партиите не могат да се разберат . 6| 3467 |26.11.2022 Плевнелиев: Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и ”Български възход”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads