Реклама / Ads
0| 3212 |05.04.2022 НОВИНИ

Радев: Кабинетът трябва да вземе тежко решение за следващата партида F-16

.
Тежко и бързо трябва да бъде решението за новата партида американски изтребители F-16, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Ако това се случи в рамките на 2-3 месеца, твърди държавният глава, следващите 8 самолета ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако някой твърди, че това може да се случи по-рано - лъже, категоричен е Радев.
 

“Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29, ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към въздушния си суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена”,посочи още президентът.

 

Държавният глава припомни, че е наложил вето върху решението на парламента за първите 8 самолета F-16. Причината - начинът, по който е сключен договорът с българската страна. Според Радев тогава е била скрита реалната цена на летателните апарати, която е 3 млрд. лева. 

 

По думите му правителството тогава е взело решение да ореже безобразно пакета. 

 

“Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава.

 

“Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане и може ли да си го позволи българското правителство”, посочи Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4084 |05.04.2022 Журналист: Трябва да си морален изрод, за да повтаряш руските извратени лъжи, че Украйна сама избива народа си . 0| 3201 |04.04.2022 Дмитрий Песков: Европа трябва да „изтрезнее от американския бърбън“ . 0| 7005 |04.04.2022 „Всеки украинец трябва да знае имената им!“: Украйна разкри извършителите на клането в Буча /18+/ . 0| 3427 |02.04.2022 Радев: Не различията са проблем на човечеството, а разделението и омразата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads