Реклама / Ads

0| 3893 |07.04.2022 НОВИНИ

Радев: Настъпил е "златният час“ за спасението на българското здравеопазване

.
Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето, съобщават от “Дондуков 2”. 

 

Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. 

 

По думите на президента, е настъпил “златният час“ за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на  здравеопазването – недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие, огромни неравенства в доходите. 

 

“Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът“, посочи Румен Радев.

 

Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав. 

 

“След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високо благородната обществена дейност, която изпълняват“, подчерта Румен Радев.


Румен Радев подчерта също така, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. 

 

Фокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, също ще допринесе за повишаване на качеството на здравните грижи.

 

Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочиха, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.

 

Кадровият дефицит беше откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена беше и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.

 

Обща беше позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. 

“Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции“, беше посочено още по време на разговора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2529 |05.04.2022 Радев: Кабинетът трябва да вземе тежко решение за следващата партида F-16 . 0| 2964 |02.04.2022 Радев: Не различията са проблем на човечеството, а разделението и омразата . 0| 2606 |31.03.2022 Румен Радев: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите . 0| 2535 |31.03.2022 Радев: Очакваме обещанията на РСМ да започнат да се превръщат в резултати
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ