Реклама / Ads
16| 3464 |26.01.2023 НОВИНИ

Слави Трифонов: Президентът Радев няма нищо общо с референдума на ИТН, отиваме на избори сами

.
Референдумът за президентска република няма нищо общо с Румен Радев, посочи пред журналисти лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той заяви, че не се е виждал с държавния глава, не е разговарял с него и въпросът за националното допитване не е бил обсъждан.
 

Трифонов отговаря на въпроси, след като бе представено напоително социологическо проучване на "Ипсус". 


Не съм се виждал с него. Не съм разговарял с него и не сме водили разговори по отношение на тази идея, която е отдавна. Тя касае нашата представа за мажоритарни избори. Той няма нищо общо с цялата тази история”, посочи Трифонов.

 

ИТН няма да се коалира с никого на предстоящите избори, заяви още Трифонов. Коалиция преди изборите е невъзможна, подчерта той.

 

“Спадът в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания от страна на избирателите. Нямахме възможност да направим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите отказаха публично. Ако влезем в следващ парламент, ще направим всичко възможно за да е работещ. Имам още време, за да преценя дали да се кандидатирам за депутат”, посочи Трифонов.

 

Сериозният отлив от доверие в ИТН се дължи на това, че ПП “станали по-интересни”, защото били по-нови, обясни още Трифонов.

 

Тошко Йорданов заговори и дори за манипулации на изборите и даде за пример размяната на реплики между Кирил Петков и Георги Свиленски от БСП, които се скараха за флашките от машините за вота.

 

Лидерът на ИТН каза още, че при избора на кандидати за депутати той и екипът му ще бъдат много внимателни, защото досега се е случвало да се предоверят. "Аз съм музикант и съм се родил за това. Има хора артисти, които явно са се родили за такива. Много добре играят и са много убедителни. После се оказват предатели. Който веднъж предаде, ще предаде и след това. Затова ще внимаваме", допълни Трифонов.

 



ФрогНюз припомня, че още през лятото на миналата година партията на Слави Трифонов обяви, че ще инициира референдум за промяна в политическата система. От ИТН питат гражданите дали биха искали България да стане президентска република. Формацията започна събирането на подписи на 24 януари. 

 

В началото на тази седмица от партията внесоха и уведомление в Народното събрание. По закон инициативният комитет на Трифонов има срок от три месеца да събере нужните подписи и да ги внесе в Народното събрание, иначе процедурата ще бъде прекратена като неуспешна.

 

За да бъде допуснато за разглеждане в парламента, искането за организиране на референдум трябва да събере 200 хил. подписа. Това обаче не прави задължително провеждането му. За да се случи това, необходими са подписите на 400 хил. български граждани.

 

Припомняме още, че пресконференцията на ИТН идва на прага на поредните предсрочни парламентарни избори. Формацията на Слави Трифонов остана извън Народното събрание след вота на 2 октомври.  




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2997 |25.01.2023 Президентът наложи вето на една от промените в Закона за енергетиката . 8| 2969 |25.01.2023 Слави Трифонов: Ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок . 6| 3295 |24.01.2023 Президентът: РСМ да докаже, че се бори срещу антибългарската кампания . 0| 3070 |22.01.2023 Вицепрезидентът Йотова: Президентът не е виновен, че партиите не можаха да направят правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads