Реклама / Ads
3| 2628 |14.02.2024 НОВИНИ

Радев се оплака, че няма власт през служебните кабинети. Демокрацията страдала

.
Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той се генерира от най-високо ниво – Народното събрание. Това че си на власт и имаш мнозинство, не ти дава правото да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, включително самата Конституция на България.
 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

 

Държавният глава обаче дълго време практически беше на власт през служебните кабинети, които назначаваше заради липсата на редовен парламент. Президентът бе системно обвиняван заради едноличното управление. 

 

“Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства назначени от мен не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства“, заяви президентът.





Радев не се свени да атакува управляващото мнозинство и пропастта между “Дондуков 1” и “Дондуков 2” расте.

 

Последните поводи за напрежение е ротацията, споровете около поста на външния министър, както и промените в НПК, върху които държавният глава наложи вето. Днес то се обсъжда в правната комисия в парламента. 

 

“Един от основните принципи, върху които се гради държавата това, е върховенството на основния закон – Конституцията. Начинът, по който тя бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и се пренася върху други институции“, обясни Радев.

 

Той коментира и “пешките“, за които загатна по-рано през деня Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ използва намеците, които самият президент направи през уикенда - Румен Радев заяви, че министрите в кабинета нямат значение като имена, защото са “пешки”. 





“Решенията в МС се вземат от Денков и Габриел. Ако за някои служебните министри са пешки, за нас са дами офицери, а някои са кончета които подскачат наляво-надясно. Въпрос е да не се стига до цугцванг”, коментира Борисов.

 

“По силата на Конституцията, която беше променена наскоро, аз бях длъжен да се съобразявам с нея и да назначавам министри с мой указ. Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и тези на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи?! Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, заяви президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12635 |14.02.2024 И шефката на СРП хвърли оставка . 2| 2493 |14.02.2024 Елена Йончева: Създадохме условия България да бъде защитена при мигрантска криза . 3| 8310 |14.02.2024 Главният секретар на МВР разкри: Подкупният общинар от Варна е със съдебно минало . 0| 2879 |14.02.2024 Телефон 112 ще ни "вижда", докато звъним

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads