Реклама / Ads
0| 3901 |15.05.2022 НОВИНИ

Радев: В политиката на кабинета не трябва да има „сиви зони“

.
Румен Радев в Германия Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев е на посещение в Германия, където се срещна с представители на българската общност. В отговор на въпроси на наши сънародници за критиките му към кабинета, държавният глава заяви, че не е свалил доверието си от министрите, но в политиката на управляващите не трябва да има „сиви зони“.
 

„Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства“, посочи още президентът. По думите му заради войната в Украйна и напрежението около Русия в момента поддръжката на руските изтребители е невъзможна.

 

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят.

 

„От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни“, подчерта държавният глава.

 

Той изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

 

„Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и т.н. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева“, обясни още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3859 |14.05.2022 Путин: Отказът на Финландия от политиката си на военен неутралитет ще е грешка . 0| 4133 |14.05.2022 Радев: Ценовата политика, която води „Булгаргаз“, е извън икономическата и управленската логика . 0| 3267 |13.05.2022 Петков и 10 министри от кабинета му - на парламентарен контрол . 0| 3400 |12.05.2022 Депутат от БСП: В момента политиката се командва от хладилника, а не от телевизора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads