Реклама / Ads
4| 2830 |17.04.2024 НОВИНИ

Президентът Радев удари контра: Предложенията на Главчев не могат да включват заместник-председатели на партии

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлага за министър зам.-председатели на политически партии" / б.р. като Даниел Митов/, заяви президентът Румен Радев. И допълни, че ще иска обяснения от Главчев как освобождава министри, без все още да е работил с тях.
 

Припомняме, че служебният премиер Димитър Главчев направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните.

 

"В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет. Имаме множество прекрасни дипломати с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър", посочи Радев пред журналисти в сряда.  

 

„От партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят? Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник”,заяви Радев.

 

Президентът подчерта, че когато е отговарял за служебните правителства, партиите не са могли и да си помислят за подобни вмешателства. „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри”, попита той.

 

Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, заяви Радев. Той коментира и призивите БСП, ИТН и Възраждане да смени служебният премие с думите, че не може да предизвиква конституционна криза.

 

Вижте още от изказването на Радев тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2533 |17.04.2024 БНБ: Търговският баланс на България за февруари е отрицателен и възлиза на €403 млн. . 0| 2739 |17.04.2024 Полша ограничи домашните работи за учениците, ще последват ли примера други държави? . 0| 2471 |17.04.2024 Британският външен министър: Израел e твърдо решен да отвърне на масираната атака на Иран . 11| 8804 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads