Реклама / Ads
27| 3439 |03.03.2023 НОВИНИ

Радев: Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга.

.
Източник: стопкадър
Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война.
 

В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха Родината ни. Това е и наша болка. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай 3 март.

 

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник.

 

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на Нова България. Стожерите на тази Нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

 

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра в политика.

 

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение.

 

Някога възрожденци, будители опълченци, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха История. Наш дълг е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

 

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България.

 

Благодаря на всички вас, които днес с присъствието си отстоявате историческата истина, завърши президентът.

 

Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. 

 

В церемонията пред Народното събрание участват Гвардейският представителеният духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка е бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

 

В строя са знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

 

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник в Централния военен клуб в София.

 

Церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март се състоя по-рано днес пред Паметника на Незнайния воин в София, а след това беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9199 |03.03.2023 Пентагонът с шокираща прогноза за края на войната в Украйна . 2| 3262 |02.03.2023 Анализаторът Мартин Табаков: Няма как Пекин да играе две роли за войната в Украйна . 13| 3561 |02.03.2023 Войната в Украйна: Удари в Запорожие и уверение от Кремъл, че няма да използва ядрено оръжие . 7| 2936 |01.03.2023 Радев: Партиите да покажат идеи за бъдещето , а не да дълбаят червени линии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads