Реклама / Ads
13| 3388 |23.12.2022 НОВИНИ

Радев показа, на чия страна е: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна

.
Румен Радев
Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.
 

Само часове по-рано той пусна с указ гласуваният на 16 декември в Народното събрание Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Радев обнародва въпросният закон в петъчният бр. 102 на Държавен вестник.

 

"В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно", заяви след това президентът..


Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна, добави Румен Радев. Военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна.
Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни способности, добави държавният глава.


В същото време от Министерство на отбраната обявиха на брифинг, че логистичната операция по предоставяне на въоръжението е вече в ход.


С обнародването на закона, Радев не се съобрази с призива на БСП да наложи вето. Според левицата одобрените от депутатите текстове противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Украйна се похвали с български противотанкови гранатомети
Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с български противотанкови оръжия, съобщава БНТ. Тя се позовава на публикация на украинския сайт Мілітарний и на съобщение на


Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна Радев да наложи вето на приетия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война. Преди дни пък леви депутати обявиха, че ще търсят начин да сезират Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът не наложи вето върху ратифицираното от Народното събрание споразумение.


В същото време стана ясно, че Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по договора. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание. Това обяви зам.-министъра на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

Предложението на Министерство на отбраната анексите към Споразумението да минават през парламента е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.


След пет часа пререкания народните представители одобриха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранното споразумение, с което безвъзмездно да


"Министерство на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. Предстои предложението на Министерство на отбраната да бъде внесено в Министерски съвет, оттам и в парламента. Настоящият ред беше изготвен с цел да се запълни "правна дупка", но заради притесненията на някои партии, се премахва този ред и всички последващи действия във връзка с решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на Народното събрание, включително и работата със съюзниците ни по осигуряване на заместваща техника. Това са бавни процеси, те са иницирани и са в ход", посочи Граматикова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2919 |23.12.2022 Депутатите гледат ветото на Радев за промените в Изборния кодекс . 2| 3249 |22.12.2022 Продължава разломът между БСП и Радев. Нинова каза, че това е военен бюджет, защото е най-антисоциалният . 10| 3869 |21.12.2022 Скандалът в Народния театър се пренася в президентството и МС: Актьори искат оставката на Минеков от Радев . 3| 4100 |20.12.2022 Аламанов: Щеше да е подозрително, ако Радев беше пришпорил втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads