Реклама / Ads
19| 6432 |08.04.2019 НОВИНИ

Радев посече властта: Има институционална криза в борбата с корупцията, управляващите наложиха беззъб закон

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Съществува институционална криза по отношение на борбата с корупцията. Това каза прездентът Румен Радев след Консултатиния съвет за национална сигурност.
 

Някои от решенията, които Радев е предложил днес и не са били приети са: Да се приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита недъзите на настоящия, както и проверка на всички документи изнесени публично във връзка с апартаментите на властта. Държавният глава е поискал пълните протоколи от проверките да станат публично достояние.


„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията ни бяха основно в измеренията на корупцията във висшите длъжности, до колко ефективна е борбата с корупцията и разбира се с предложенията за решението“, уточни Радев. Президентът направи изводи за състоянието на корупцията, като поясни, че разминаванията са най- вече за дейността на антикорупционната комисия и до колко НС осъществява ефективен контрол, реален контрол върху тази комисия. „Има разминаване и в оценката за ефективността на нормативната база. Има нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на КПКОНПИ“, поясни  той.


Относно дейността на самата КПКОНПИ, държавният глава посочи, че тя има пасивни методи за борба с корупцията, които се базират на проверка на декларации и очакване на сигнали. Ограничен е и обхвата на свързани лица, ограничен е и времевия обхват на проверките. Разкритията показват, че има несъвършенство и в други закони, които са предпоставки за корупционни практики.

 

Президентът припомни, че преди година и половина е свикал КСНС при приемането на антикорупционния закон. Тогава предложенията ми не бяха приети от управляващите и те наложиха един беззъб закон, на който, ако си спомняте, наложих пълно вето, което бе отхвърлено. Крахът на този закон по отношение на висши политически длъжности наблюдаваме днес. Продължих да повдигам темата, но до момента срещам съпротива.

 

В началото на годината, в публичния отчет, който направих за 2-та година от своя мандат, призовах КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат в старателно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че ако това не се случи, разпадът ще продължи. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт.

 

Това не се случи. Напротив – институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна „Апартамент гейт“, вместо те да съдействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем, мисля, че никой не го отрича, и този проблем касае националната сигурност. Заради това и предишната сряда обявих този Съвет.


Изисках доклад от зам.-председателя на КПКОНПИ заради публикации свързани с председателя, но в същия ден излязоха публикации и за заместника му, който има същите проблеми. Заради това отмених поканата си към него. Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива, според мен, неефективността на тази Комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав, функции и ръководство. Това има и своето обяснение.

 

То е в доклада, който изисках от председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Той не можа да се яви на днешния Съвет, защото е възпрепятстван, но няма и нужда, защото в този доклад ясно е записано, че към момента съществува институционален механизъм за противодействие на корупцията. В същото време ние виждаме резултатите – в момента липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ, а това е очевидно и от начина, по който бе избрано ръководството на тази комисия.

 

В настоящата ситуация, призовавам за енергични и безкомпромисни действия от институциите за възстановяване на държавността и доверието на гражданите. На безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и чувство на безнаказаност трябва да се сложи край.


Защото усещането за безнаказаност на най-високо ниво се превръща в стандарт за администрацията на по-ниски нива и в провинцията, където твърде вероятно може да се дублират скандалите, които текат в столицата. „Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки! Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата.

 

Вече ясно заявих, че ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. За да стане това са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупция, по проверка на съответствие на доходите, по отнемане на незаконно придобитото имущество.

 

Особено важно – по наказателно преследване и ефективни присъди. Най-вероятно, това което се шири в общественото пространство, е че „Апартаментгейт“ е само айсберг на истинската корупция. В обществото се споделя мнението, че има сериозна злоупотреба с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми, чрез подставени лица и офшорни сметки. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. И всичко това знаете на фона на обидни и унизителни пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно и магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система.

 

Според мен, налице е растяща криза в доверието. Тя ще бъде или преодоляна с енергични мерки на съответните държавни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започнат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи, ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици.

 

Затова призовах всички участници в КСНС – НС, Правителството, оторизираните органи - нямаме време, трябва да се вземат адекватни мерки, че има държавност и тази държавност е на мястото си. И всеки един, независимо каква позиция заема от президент, премиер, министър, магистрати – всички носят еднаква отговорност.

 

Искам да благодаря на няколко медии, които започнаха процеса по разобличаване и продължават да разкриват истината Искам да призова българите към нетърпимост към всички прояви на корпупция и бездействие на държавните институции.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5015 |08.04.2019 Нинова: Управляващите отхвърлиха предложенията на Радев. Обясниха, че медиите са виновни . 0| 4193 |08.04.2019 Радев заминава за Ливан и Катар . 6| 6090 |08.04.2019 Радев поиска безкомпромисно преследване на корумпираните и грабителите . 5| 4014 |08.04.2019 Нинова влезе при Радев с три предложения за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads