Реклама / Ads
6| 3351 |20.12.2023 НОВИНИ

Радев ще сезира КС заради реформите в Конституцията

.
Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за промените в основния закон, които депутатите приеха окончателно на трето четене днес. Те минаха със 165 гласа “за”, 71 “против” и 1 “въздържал се”. 
 

"Вече е ясно, че гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. И зад тези промени прозира една ясна цел - управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие. С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не са проблем. За експеримента с конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", посочи държавният глава.

 

Намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години без право на повторен мандат. Висшият съдебен съвет се разделя на два - съдийски и прокурорски. Те се председателстват от председателя на ВКС, а при негово отсъствие - от председателя на ВАС. 

 

Хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати при условие за уседналост от 18 месеца. Министри също ще могат да имат двойно гражданство, реши мнозинството в пленарна зала, но за тях това условие липсва.

 

Приета бе още промяна по отношение назначаването на регулаторите. Според текстовете "НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост." В първоначалния законопроект бе заложено, че мнозинствата се определят в друг закон. Сега мнозинство от две трети от всички народни представители ще одобрява назначенията в регулаторите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3353 |20.12.2023 Съдът на ЕС потвърди санкциите срещу руския милиардер Роман Абрамович . 3| 11798 |20.12.2023 Петима директори в Столичната община са освободени от длъжност . 11| 6617 |20.12.2023 Американски пилоти за тарана на Списаревски: Ударът му бе като мълния, истински ад за бомбардировачите ни . 23| 18998 |20.12.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Има стотици, хиляди агенти на Русия и на Путин, които не са с двойно гражданство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads