Реклама / Ads
0| 3112 |18.05.2021 НОВИНИ

Радев: Увеличеният бизнес интерес към ”Три морета“ свидетелства за потенциала на региона

.
Румен Радев
Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата ”Три морета” създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона.
 

Това заяви президентът Румен Радев, който откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

 

Държавният глава заяви, че засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

 

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът Румен Радев по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета“, която страната ни ще домакинства тази година в София. Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

 

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство – свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите.

"Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20 - 30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

 

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите ѝ партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3125 |18.05.2021 Димитър Аврамов: През последните 4 години ресурсите на държавата отиваха в големия бизнес. Това е олигархизация . 38| 5804 |17.05.2021 Проф. Чорбанов: Готвенето на 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините е чист бизнес . 82| 20494 |16.05.2021 Румен Радев: Министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази - значи в страната има мутри . 44| 4175 |15.05.2021 Румен Радев: Започва да се връща държавността в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads