Реклама / Ads
0| 3446 |01.03.2022 НОВИНИ

Радио Озодлик: Узбекските мигранти отиват като наемници в Украйна?

.
Източник: БГНЕС
На фона на войната, обявена от Русия на Украйна, в дневния ред влиза и съдбата на мигрантите от страни от Централна Азия, които се озоваха и от двете страни на конфликта. В същото време има предупреждения за възможно участие на мигранти във военни действия. Руското законодателство* позволява на чуждестранни граждани да постъпват на военна служба по договор. Узбекското обаче забранява на гражданите си да служат във въоръжените сили на други държави.
 

Това пише узбекското издание на Радио Свободна Европа /Радио Озодлик/.

 

Основната загриженост е свързана със спада на доходите на мигрантите в Русия, която е подложена на натиска на западните санкции и засилването на контрола върху тях.

 

"Шофьор от Фергана"

 

На 25 февруари в социалните мрежи беше разпространено видео съобщение от шофьор от Узбекистан, записано и разпространено, докато е бил в Донбас.

 

Във видеообръщението си узбекистанският шофьор, който е родом от района на Фергана в Узбекистан, казва, че влиза в Източна Украйна с камион на руската армия.

 

Журналист от Озодлик успя да открие конкретния човек и да разговаря с него. По искане на събеседника и в името на неговата безопасност редакцията не разкрива името и фамилията му.

 

В разговор с Озодлик узбекският шофьор потвърди, че е пътувал от Русия до Луганск с камион на руското министерство на отбраната.

 

Той разказва, че е решил да сключи договор за шофьор за период от три месеца. Събеседникът не крие, че се е съгласил на такава работа, за да получи руско гражданство, жилище и добра заплата. За работата той ще получава 50 000 рубли на месец (около $590).

 

Шофьорът твърди, че е намерил работата на уебсайта UzMigrant, който е популярен сред узбекските мигранти.

 

Узбекските власти все още не са коментирали видеообръщението на шофьора от Фергана, който по време на разговора с журналиста от Озодлик е бил на територията на Луганск заедно с руските военни.

 

От руското посолство в Узбекистан казаха на Озодлик, че дипломатическата мисия все още няма информация за този шофьор, но продължава да проучва всички подробности за дадения човек.

 

Представител на Агенцията за външна трудова миграция на Узбекистан също коментира, че все още не знае нищо за шофьора от Фергана, но продължава да търси информация как узбекистанецът се е озовал в зоната на военни действия в Източна Украйна.

 

Междувременно Агенцията за външна трудова миграция апелира чрез социалните мрежи към гражданите на Узбекистан с молба да не участват във военната операция в Украйна под каквато и да е форма и предупреди за наказателна отговорност за подобни действия.

 

Озодлик съобщава и че узбеките не само са участвали във военните действия, започнали поради анексирането на Крим, но и са се били както на страната на руските сепаратисти, така и в редиците на украинската армия в Източна Украйна.

 

*Закон за военната служба, приет в Русия през 1998 г., позволява на Министерството на отбраната на страната да наема чужд гражданин за военна служба по договор.

 

През 2015 г. президентът Путин подписа указ, позволяващ на чуждестранни граждани, които служат в руската армия, да участват в руски военни операции и въоръжени конфликти в чужбина.

 

А на 29 декември миналата година Путин внесе в Държавната дума законопроект , който опростява процеса на получаване на руско гражданство за военнослужещи по договор от страните от бившия СССР, които служат в руските въоръжени сили. Съгласно този документ срокът за разглеждане на техните молби за приемане в гражданство на Руската федерация е намален от една година на три месеца.

 

Законодателството на Узбекистан обаче забранява на гражданите си да служат във въоръжените сили на чужди държави, да служат на военна служба по договор или да служат като наемници.

 

За това член 154 от Наказателния кодекс на републиката предвижда наказание под формата на лишаване от свобода за срок от 3 до 5 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3164 |13.02.2022 13 февруари: Световен ден на радиото . 7| 3179 |04.02.2022 След забраната в Русия: Европейският съвет за радио и телевизия защити Deutsche Welle . 10| 5623 |06.12.2021 Радиожурналистът Милена Златкова: Държавните чиновници са отгледан електорат на партиите . 21| 22330 |17.11.2021 Дипломатът Радион Попов пред Фрог: Познавам много хора от турски, помашки и цигански произход, които ще гласуват за Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads