Реклама / Ads
26| 9366 |16.11.2018 НОВИНИ

А. Райчев: Има ненавист към елита, хората биха последвали Слави или Мая Манолова

.
Боряна Димитрова и Андрей Райчев
„На Борисов му трябва причина да хвърли оставка. БСП и ДПС могат да излязат от парламента и да го принудят, но не го правят. Те не искат това да се случи. Той ще си тръгне сам“, прогнозира Райчев. „Двете силни фигури, които хората биха последвали са Слави Трифонов и Мая Манолова. Въпросът е дали Манолова би се разграничила от БСП“.
 

Това заяви социологът Андрей Райчев. Според него се е натрупала гигантска ненавист към елита. Борисов има един полезен ход – да направи нещо изпреварващо. Райчев даде пример: "Да се разграничи от ГЕРБ и да създаде нов политически проект".

 

Голямото разковниче е дали Борисов не се превръща в заложник на противоречията на патриотите.

 

Социолозите Боряна Димитрова и Андрей Райчев коментираха и протестите в страната:

 

За мен няма еднозначен отговор защо хората протестират. Протестите са разнородни. Изключително интересни са групите, които стоят зад протестите. Те не могат да бъдат сложени под общ знаменател. Това пък каза социологът Боряна Димитрова пред БНТ.

 

„Това не са бедни хора. Не е протест на бедността, защото повечето хора могат да си позволят да извадят 15 лева и да си платят горивото. През 90-те години хората протестираха заради миналото – комунизма, оттогава до 2017 години протестите бяха за настоящето. Хората не могат да издържат. Дотогава Борисов като пожарникар ги потушаваше. Изсипва една кофа вода и решава проблемът. Сега протестите са за бъдещето. Наблюдаваме нещо сравнимо с появата на Цар Симеон, минаваме на нов етап. С идването си той разби двуполюсния модел. Има едно масово недоволство от живота. Пред нов етап сме, заяви социологът Андрей Райчев.

 

„Това, което виждаме не е толкова масово и не обхваща големи групи. Ние виждаме, че нямаме такава нагласа за масово отприщване на недоволство, че не може да се живее повече така. Имаме спонтанни ядра на протестите“, добави Райчев.

„Въпреки спада на подкрепата към ГЕРБ, тоева не увеличава тази към БСП. Тук има политически прочит. Въпросът е какво ще прави БСП след месеците на силна политическа активност и въпреки това загуби изборите“, допусна Димитрова.

„БСП няма да управлява, те не могат да поемат властта. Идеята, че ще получи 2 милиона гласа е неразумна. Народът не разглежда лошия ГЕРБ и доброто БСП. Има отвращение към елитите. Има масово усещане за крадци във властта. Ако протестът каже: “Дайте да свалим властта“ - ще я свалят и никой не може да ги спре. БСП, ГЕРБ и Борисов са нежелани. Хората са се нагледали на глупости“, смята Райчев.

 

Има криза на управлението, обобщи Боряна Димитрова. „Голямата криза, която хората изпитват е криза на морала. Усещат, че властта не им дава това уважение, което им дължи. Няма в момента настроения за предсрочни избори. БСП има нужда от силен съюзник“, заяви тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4795 |25.09.2018 Ограничим ли корупцията в елита, ще преборим и комунизма . 28| 15305 |31.05.2018 Андрей Райчев: ​Руснаците са тежко обидени, имаше руска студенина . 13| 7873 |17.02.2018 Андрей Райчев: Привържениците на Луковмарш са опасни . 2| 4610 |31.01.2018 Андрей Райчев: БСП се наложиха като опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads