Реклама / Ads
4| 3459 |17.02.2022 НОВИНИ

Райчев: Войната в момента не е за победа, това е обсада. ГЕРБ и ДПС се стараят да изтощят управляващите

.
Андрей Райчев Източник: стопкадър, bTV
Никой не иска нови избори – нито управляващи, нито опозиция. В момента всички са слаби и изтощени от поредицата избори през 2021 г. Нито социолозите регистрират разместване на електоралните пластове. Войната в момента не е за победа, това е обсада - дълга обсадна война. Обсаждащите - това са ГЕРБ и ДПС - се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна. Такова мнение изрази в ефира на Българското национално радио социологът Андрей Райчев.
 

„Дали е настъпило неприятно време за управляващите се състои в отговора на въпроса дали се цепи коалицията. Аз нямам чувство, че се цепи, не виждам пукнатина в момента. Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде“, обясни той, но предупреди, че в т.нар. „златни паспорти“ има потенциал за пропукване:

 

„Това е една стара беля, това не е вина на сегашните управляващи, но опозицията пускат темата, за да видят дали ще се разцепи коалицията“.

 

Според социолога, обаче, под обсада е и опозицията.

 

„Те трябва да минат на дългосрочен режим, в който да търпят да не са на власт. 12 години те са свикнали, че конкурси и бизнесмени зависят от тях. Те също се изтощават. Това е битка на изтощения, която особено явно личи в примера – Гешев срещу новата власт. Нито единият не може да предприеме действия, които да премахнат другия. Това е позиционна битка и е много трудно да се каже как ще завърши. Всичко зависи от хоризонтите. Гешев има още 4-5 години (от мандата му на главен прокурор - б.р.), управляващите я имат година и половина, я нямат. Т.е. Гешев се надява рано или късно те да паднат от само себе си. Те се надяват, че рано или късно някой прокурор ще се разбунтува срещу Гешев и ще заведе дело срещу него. Основната мантра да бъде махнат Гешев е грешка“, смята Райчев.

 

Той коментира, че главната критика към предишната власт се възприема като критика към съдебната система:

 

„Именно по това, че те са корумпирани, крадат и ние ще ги хванем. Да, ама няма доказателства за това. Има някакви косвени намеци за доказателства - кюлчета в чекмедже, но престъпление ли е това, трябват доказателства. Това не е път, по който има изход. Голямото изпитание (за управляващите сега) по въпроса ще бъде, когато трябва да отговарят за корупцията в собствените им редици. тогава ще разберем борят ли се, или не. На мен ми се струва, че те ще се справят с това“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2954 |16.02.2022 Алберт Попов с най-доброто ни класиране на Олимпиадата в Пекин до момента . 1| 3052 |10.02.2022 Рашков: До момента не ми е докладвано в МВР да е постъпил списък с лица от прокуратурата . 2| 2950 |04.02.2022 Премиерът: Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК и в момента се разглежда . 12| 5086 |01.02.2022 Проф. Никола Алтънков: Войната в Украйна вече е започнала, Бог е в Москва или Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads