Реклама / Ads
34| 12390 |07.11.2010 НОВИНИ

Райдовски - АБВ е нов опиат, ген. Атанасов – не, това е партия на Октопода

.
ген. Атанасов - Красимир Райдовски
Нероденият проект на президента Георги Първанов “АБВ” сблъска в предаването “Рулетка” по Нова телевизия позициите на две знакови фигури в българския публичен живот - Красимир Райдовски, бивш шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов и ген. Антанасов – бивш шеф на НСС и лидер на столичната организация на ДСБ.
 

Събеседници на Люба Кулезич, които водещата представи като “господата Щирлиц”, не успяха да постигнат консенсус за конспирацията в българската политика и мястото на президента Георги Първанов в нея.

Според Красимир Райдовски, ако президентът е бащата на новия политически проект, то това е “поредната простотия”, както казва социологът Кънчо Стойчев. И ако има някой, който се страхува от него, то това са хората, които участват в политиката. Защото ситуацията много напомня на 2001 година, когато дойде царят. Тогава хората му възлагаха големи надежди, но те бяха излъгани. Проектът “АБВ”, който е по-скоро “преносен”, тъй като за президенска партия се заговори още през 2007, предизвиква подобен страх у хората, защото може би съзират в него поредната порция нов опиат, коментира Райдовски.

Според него обаче още е рано да се дават категорични оценки, тъй като тази партия все още не е регистрирана и не известно как ще реагира Първанов. Много възможно е, след като проектът стане юридически субект, президентът да подаде оставка, като отстъпи правомощията си на вицепрезидента Ангел Марин, както не веднъж се е случвало през последните 20 години у нас.

Това няма как да се случи, контрира ген. Атанасов. Първо, защото държавният глава споделя максимата: Няма лоша реклама, стига да не ти сбъркат името. И второ, защото вече е задействана партията на “Октопода” (РЗС), което ни дава основание да мислим, че Георги Първанов ще продължи да си прави каквото си иска. 

Генералът се обърна с предупреждение към хората, заявявайки, че новият политически проект на президента Георги Първанов “АБВ” е опит да ни се предложи развалена стока, още от преди 1989, чийто етикет е със смена дата на годност.

По думите на лидера на ДСБ най-голям интерес от реализирането на този проект имат хората от бившия комсомол, които днес са в администрацията на Първанов. Сред тях на първо място са секретарят по вътрешна политика на президента Бойко Радоев и т.нар. социалдемакрати, като Камов, Бунджулов и други, пред които стои сериозният въпрос, какво ще се случи с тях след като изтече мандата на Първанов. Той ще бъде подкрепен и от една група кметове, като например тези на Попово, Благоевград и др.

Във всички случаи обаче проектът “АБВ” се прави, за да скрепи БСП, за да има отново една консолидирана партия преди кметски и президенстски избори.

На противоположно мнение е Райдовски, според който подобна логика е необяснима.

Това много прилича на “церебрална констипация”, нещо като запек в мозъка, което за мене е необяснимо. Първанов не може да укрепи позициите на БСП, казва той.

Атанасов е категоричен, че Георги Първанов продължава да бъде движен от определени сили по шахматната дъска – тези, които преди години създадоха генералското движение и извършиха преврата в БСП, подготвиха избора му за президент.

Няма съмнение, че президентът е много зависим от Русия и работи за нейните интереси, обяснява генералът. Напоследък настъпи едно сериозно раздвижване на обкръжението на президента, което е проводник на руските интереси у нас. И затова, когато се заговори за Трояски кон в ЕС, винаги се сещам за президента Първанов.

Красимир Райдовски обаче не се съгласи с бившия шеф на НСС.

Според мен няма активно мероприятие, контрира екс разузнавачът. Въпреки твърденията, че Георги Първанов е един много зависим човек, сега той не изпълнява ничии заръки. Ако някога е имало проводници на руските интереси, то един от тях е покойният Андрей Луканов. Но според мен сега руските тайни служби са отписали България. Затова подобна трактовка ми изглежда скучна, дори ме натъжава, заяви още Райдовски.

Според него обаче, ако проектът “АБВ”се реализира, може да спечели чувствителен вод на предстоящите избори, въпреки прогнозите на Кънчо Стойчев.

Коментарът на ген.Атанасов бе лаконичен – кой ще бъде следващият президент, зависи от решението на Доган – най-големият политически шмекер.

Доган вече не е такъв голям фактор, каза Райдовски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6516 |12.10.2010 Кр. Райдовски: ДС първо целуна ръката на А. Меркел у нас . 31| 17206 |27.09.2010 Райдовски: Не е за вярване, ген. Гоцев има бели петна за периоди, които е програмирал . 9| 5513 |24.09.2010 Сл. Атанасов: И Борисов се прегръща с Гергов . 9| 5600 |10.09.2010 Сидеров търси в ДАНС материали за Костов и Атанасов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads