Реклама / Ads
10| 5406 |22.11.2010 НОВИНИ

Раиф Мустафа отново оправдан

.
Бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа бе оправдан и на втора инстанция по обвинение за предлагане и помагачество при подкуп на длъжностно лице.
 

Според обвиненията бизнесменът Росен Маринов предложил подкуп на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури, за да не обжалва пред съда спирането на обществена поръчка, спечелена от негова фирма. От прокуратурата твърдят, че Мустафа е бил посредник при корупционната схема. Маринов бе задържан показно на столичен булевард при акция на ДАНС.

На първа инстанция – Софийският градски съд делото приключи с пълно фиаско за прокуратурата. Основният свидетел Марин Димитров – бившият шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури, се оплете в собствените си обяснения, изказаха се подозрения, че ДАНС са контролирали отначало действията му, а защитата твърдеше, че именно длъжностното лице е поискало подкуп от бизнесмена.

Съдът с председател Бисер Троянов и членове Петя Шишкова и Красимира Медарова са преценили, че бизнесменът Росен Маринов е виновен по обвинение за обещаване на подкуп, но не и по другите обвинения за предлагане на подкуп. Така е осъден на две години условно с три години изпитателен срок и глоба от 5000 лв.

В мотивите си към оправдателните присъди на двамата първоинстанционният съдия Вера Чочкова бе записала: “Безспорно е, че подсъдимият Маринов е имал намерение да даде подкуп, след като такъв му е бил поискан, за да постигне целта си, но това поведение не представлява престъпление. То е било предизвикано от действията на Димитров, който се е опитал да злоупотреби със служебното си положение, за да получи не следваща му се имотна облага и поведението му е било провокативно”.

И още: “Превенцията и пресичането на незаконна дейност от службите е общественополезна и задължителна дейност, стига да не се превръща в предизвикване на престъпление чрез неговото провокиране.

“Показанията на свидетеля Димитров, които за залегнали в основата на обвинителната теза, не биха могли да бъдат оценени безкритично, на практика не бяха доказани в хода на съдебното следствие по несъмнен и категоричен начин.

Съдът вижда множество противоречия в показанията на “жертвата” на подкупа”. Изводите на Темида сочат, че Димитров сам е провокирал корупционно поведение у Маринов. “Още от самото начало става ясно,че Димитров следва конкретен план и води разговора в определена и желана от него посока. На места създава впечатление, че не е разбрал отделни реплики и кара подсъдимият Маринов да ги повтаря, особено в частите, където става дума за парични суми”, се казва в мотивите. Според съда бившият изпълнителен директор “не крие желанието си да се облагодетелства неправомерно като активно участва в договарянето” на парите. Въпреки това прокуратурата не предприе никакви действия спрямо бившия шеф на ИАРА.

“Въпреки че многократно заяви пред съда, че не е имал желание и намерение да води разговори за пари, видно от записа освен че се впуска с охота в обсъждането на тази тема е видимо доволен от чутото от подсъдимия Маринов, че сумата може да бъде удвоена от първоначално поисканите 50 000 лв.”, сочи съдът.

“Очевидна е неискреността на свидетеля и в не дотам значими факти, които показват нагласата му да съобразява показанията си, в зависимост от изгодното за него положение”, категорична е съдийката. Тя набляга на факта, че бившият шеф на ИАРА през цялото време е поддържал връзка с агент на ДАНС и го е информирал за всяко свое действие.

Разрешението за подслушването на телефона на Росен Маринов е дадено почти месец преди той да се запознае с шефа на ИАРА. “Така на практика, прокуратурата и ДАНС започват да контролират събития, които предстои да се случват”, категорична е съдия Вера Чочкова. Според нея Димитров макар да отрича да е знаел, че действията му се следят от службите е знаел чудесно, че ДАНС следят случващото се. “…очевидно свидетелят Димитров прави необходимото за „събирането” на доказателства срещу подсъдимият Маринов”, категоричен е съдът.

Решението на САС може да се обжалва или протестира пред ВКС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4773 |01.10.2010 2 деца отново обгоряха на жп гара . 6| 5380 |21.09.2010 Калмарът отново стана мега "Октопод" . 3| 4762 |12.09.2010 Отново арест за крадец на 2 млн. лв.? . 15| 5195 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads