Реклама / Ads
21| 5202 |30.04.2013 НОВИНИ

М. Райков: Забравя се, че и след 12 май ще има държава

.
Maрин Райков, министър-председател и външен министър в служебното правителство Източник: Булфото
Навлязохме в Страстната седмица искам да вярвам, че тя няма да донесе нови страдания за българската демокрация. През последните 10 дни страната беше разтърсена от поредица от скандали и те дават повод да споделя своето безпокойство. Моето правителство поехме ангажимент, че ще направим честни, прозрачни и демократични избори. Не можем да ги направим сами, без помощта на политическите сили.
 

Това заяви служебният министър-председател Марин Райков на пресконференция за скандала с подслушванията и записа на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. На нея присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Петя Първанова.

Ще създадем условия за честни избори, но могат ли да бъдат честни, когато в рамките на няколко дни някои политически сили се хранят със скандали? Ние обещахме, че ще успокоим обществото и хората се прибраха от улиците, но не простиха, не забравиха, а само дадоха шанс на политическата класа. От нея те очакваха решения, а не скандали.

Българската демокрация боледува. Политическите сили са склонни да генерират скандали, а не проекти за излизане от кризата. Аз лично не приемам този подход за конструктивен, каза още Марин Райков. Някои забравят, че и след 12 май ще живеем заедно. Някои забравиха, че и след 12 май ще има държава, продължи служебният премиер.

Ние с г-н Цацаров сме тук, за да ви кажем, че в една демократична страна институциите работят заедно, обясни Райков и добави, че не очаква главният прокурор да прави разкрития по разследването с подслушванията.

Разследването на прокуратурата ще продължи по обективен начин. „Министърът на вътрешните работи изпраща ясно послание за прозрачност и откритост на МВР, защото това е институция, която ще продължи да бъде един от стълбовете на законите, на демокрацията, ще продължи ефикасно да брани сигурността на гражданите. Аз поех ангажимент да не допусна МВР да бъде пренесено в жертва на общата атмосфера, свързана с предизборния период. Независимо от генерираните скандали, сме на път да направим това”, посочи Марин Райков.

Държим да идентифицираме - къде се къса документалната връзка и контролът върху приложението на СРС-тата, каза още премиерът Марин Райков. "Нееднократно заявих своята подкрепа за работата на Сотир Цацаров, там, където някои искат да виждат скандал, аз виждам работеща демокрация, амбиция за спазване на закона", посочи той.

МВР направи това, което помолих, и предложи конкретни промени в наредбите и в процедурата. Тези предложения бяха предложени за становище на прокуратурата и благодарение на нашето взаимодействие смятам, че можем да изчистим лицето на МВР от всякакви подозрения и сме в състояние да уверим нацията, че тези процедури ще бъдат за в бъдеще демократични и в съответствие със закона, каза Райков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5551 |30.04.2013 Последен срок за подаване на данъчните декларации . 15| 6450 |30.04.2013 Бивш депутат от ГЕРБ: Цветанов намразил Найденов след "Дюнигейт" . 10| 6365 |26.04.2013 Скандално: Социална работничка бе отстранена, след като отказа помощи на роми . 58| 8656 |26.04.2013 Димитър Иванов: Следващата бомба ще хвърли Цветанов и тя ще е много сериозна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads