Реклама / Ads
0| 4982 |14.09.2010 НОВИНИ

Ракията ни ще е по-евтина с 2 лева

.
Държава и производители ще опитат да защитят пред Европа марка “Българска ракия”.
 

На среща при вицепремиера Симеон Дянков е обсъждан пътят, по който Гърция и Франция са направили това. Финансовият министър е възложил на икономическото министерство да проучи този опит. Ако успеем, страната ни ще получи 50% по-ниска ставка за акциза и литър ракия ще е по-евтин с около 2 лв. Това е можело да стане преди 3 г., но две български правителства не са се възползвали от директивата на ЕС. “Има европейска практика за акцизни облекчения на продукти от национално значение. Франция и Гърция извоюваха “традиционният ром” и “анасоновите напитки” - узо, да се облагат с 50% по-нисък от стандартния акциз”, казва Пламен Моллов, шеф на Националната лозаро-винарска камара.
Да си имаш 12 казана. Какъв си – дребен производител или едър хитрец

Списък с над 1000 производителя на ракия, някои от които са с изтекъл лиценз, предаде Националната лозаро-винарска камара на финансовия министър Симеон Дянков. "Две години след приемането на Закона за акцизите и данъчните складов не само има незаконно производство на алкохол, но обемите му надхвърлят 50-60% от пазара у нас. Това ощетява бюджета с над 100 млн. лева, удря по лозарството и свива драстично пазара на легалните винопроизводители", заяви председателят на камарата проф. Пламен Моллов.Проблемът е провокирал за дни предстояща втора среща на бизнеса с министъра на финансите Симеон Дянков.

Не е възможно само десетина от всичките регистрирани фирми за производство на спирт и спиртни напитки да формират 80,6% от постъпленията на акциза в бюджета. Държавата трябва да изкара на светло и хилядите в сивия сектор, смята едрият бизнес. Това можело да стане, ако финансовото министерство въведе няколко промени в Закона за акцизите и данъчните складове и в Закона за виното и спиртните напитки. "Сега в регистъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са вписани общо 110 производители на спирт, дестилати и спиртни напитки. В края на 2009 г. те официално са произвели 15 697 864,3 литра ракия, водка, мастика, джин и др.

Ако се прибави към този алкохол още 7 млн. литра домашна ракия, колко ще е тогава нелегалният, щом годишно българинът изпива близо 50 млн. литра спиртни напитки, пита легалният бизнес. Аритметиката показва, че от останалите 27 млн. литра в сивия сектор хазната губи от акциз 118 млн. лева годишно. Затова камарата на винарите предлага нова, цялостна пререгистрация и прелицензиране на всички производители на спирт, спиртни напитки и вино въз основа на извършените проверки и констатираните нарушения. Регистрации и лицензни да се издават само на тези производители, за които не са установени нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове и на Закона за виното и спиртните напитки.

Винопроизводителите настояват на първо място да се забрани свързаността между собствениците на т.нар. малки обекти за дестилиране
. В момента повечето казани се стопанисват от едни и същи ЕТ или ЮЛ, което е абсолютно незаконно и ги превръща във винпроми с огромни печалби. Така например РПК "Наркооп" в Бобов дол има общо 34 обекта, РПК "Наркооп" в Кюстендил - 22 обекта, ЕТ "Елена Велева - Бема" в Сандански - 12 обекта, "Зора" ЕООД в Трявна - 11 обекта. Тези дестилерии хем мамят държавата, хем работят при преференциални данъчни условия. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5713 |09.09.2010 Край на плащането в брой над 5 хиляди лева . 1| 5406 |18.08.2010 Терем на бунт заради 1 млн. и 300 хил. лева не изплатени заплати . 6| 6613 |05.08.2010 Военният министър прескочи Първанов в стил "Румяна Желева" . 24| 5367 |02.08.2010 Борисов: Разликата между мен и Станишев е 1 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads