Реклама / Ads
1| 5372 |18.08.2010 НОВИНИ

Терем на бунт заради 1 млн. и 300 хил. лева не изплатени заплати

.
Напрежението в ТЕРЕМ – Хан Крум Търговище отново ескалира, съобщи БГНЕС.
 

Работниците са се събрали пред портала на заводите, а по-късно са блокирали за кратко главния път София – Варна и Плевен - Варна. Причина за бунтът им са неизплатени заплати от месец октомври до сега. Работниците получавали месечно някакви пари, но те били далеч под минималната заплата.

Протестът не беше организиран и по главния път настана истински хаос. Колони от ТИР-ове и автобуси задръстиха движението, а работниците влизаха в пререкания с разгневени шофьори. Няколко минути след блокадата дойдоха полицаи, които обясниха на недоволните, че трябва да освободят пътя, защото протестът им е незаконен. Униформените се опитваха да разберат кой е организатор на действията, но срещаха единствен отговор: "Гладните ни стомаси го организират". След разговори с представители на синдикатите се оказа, че хората спонтанно въстанали и няма организатор. Малко по-късно на мястото дойде заместник-областният управител Николай Дяков, който поиска среща с работниците. Полицаите още веднъж помолиха протестиращите да освободят пътя. Така след близо 20 минутна блокада кръстовището беше освободено.

"Задълженията към работниците вече са над 1 млн. и 300 хил. лева и мен постоянно ме лъжат, че ще има работа", обясни Витан Вълчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в завода. Той допълни, че с ръководството на ТЕРЕМ АД няколкократно са имали разговори и всеки път бил уверяван, че ще има работа за търговищкия клон. Такава обаче не се появява и работниците съвсем изгубили доверие и търпение. Вече има и 15 случая на работници, които са завели искове и искат да съдят завода. Директорът на "Хан Крум" Явор Христов обясни, че се работи усилено за намирането на поръчки, но е трудно, ако те не идват по линия на държавата. "В момента сме на прага за сключване на нов договор за специална продукция, дори три машини са вече при нас. Има предпоставка след това те да са няколко десетки", уточни Христов. Той допълни, че усилията са насочени единствено към търсене на частни клиенти. Приходите, които се реализират от цивилни поръчки, обаче съвсем не са достатъчни.

В крайна сметка работниците се заканиха, че ако няма резултат в най-скоро време отново ще блокират кръстовището и няма да се поддават на приказки и убеждения, докато при тях не отиде "най-малко министър"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4736 |16.08.2010 Пускат тока заради Веско Маринов? . 1| 5227 |08.08.2010 Запалиха дома на бизнесдама-инвалид заради борчове от 2 години . 3| 4734 |08.08.2010 Затварят улици заради мача ЦСКА-Черноморец в столицата . 5| 6301 |05.08.2010 Октоподът остава в басейна "Спартак" до септември заради гаф на общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads