Реклама / Ads
5| 2235 |12.09.2024 НОВИНИ

Ръководството на ЦИК превзе ефира с обяснения за двете ДПС-та и проблеми на изборите

.
Камелия Нейкова и Росица Матева
По трите основнителевизии едновременно тази сутрин говориха трима от ръководството на ЦИК. По БНТ бе Камелия Нейкова, по bTV Росица Матева и по Нова телевизия Светлозар Томов по Нова телевизия. Тримата обясниха казуса с двете ДПС-та и решението на проблеми по подготовката на изборите.
 

"Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси". Това заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК в студиото на "Денят започва".

 

"ЦИК се придържа към изискванията на закона и това е било водещо в решенията на ЦИК. Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сдружения на гражданите. Ръководствата на тези политически партии трябва да вземат решения за участие в избори, така че да бъде в интерес на техните избиратели", заяви Нейкова.

 

Тя коментира първоначалния отказ на ЦИК да регистрира двете крила на ДПС и последващата регистрация на ДПС - Ново начало след решение на съда.

 

"Централната избирателна комисия по отношение на заявените регистрации на двете коалиции Коалиция „Движения за права и свободи“ - Ново начало и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ взе аналогични решения, а именно отказ да регистрира коалициите, тъй като и в съставите на двете фигурираше една и същата политическа партия, партия „Движения за права и свободи“, която беше посочена и в двете коалиции като партия, която ще отговаря за приходите, разходите и отчетността по повод предизборната кампания, със съответната банкова сметка. Това е съгласно изискванята на Изборния кодекс, че една партия може да участва в изборите самостоятелно или в състава само на една коалиция."

 

"Електронното заявление, което е подадено от Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, малко след полунощ на 2 септември, постъпило по електронната поща на Централната избирателна комисия, е докладвано на заседание на ЦИК на 3 септември от колегите, но към него не са били приложени никакви документи и не е било вписано във входящия регистър, съгласно условията и реда, по който се извършва подаването на документите и регистрацията за участие в изборите."

 

От думите ѝ стана ясно, че заявлението е било подписано от двамата представляващи коалицията „г-жа Михайлова и г-н Байрам, мисля, че бяха двамата представляващи коалицията, но към заявлението не е било приложено нито коалиционното споразумение, нито останалите документи, които изисква Изборния кодекс."

 

Трудно е да се работи спокойно, но политически натиск относно решения на ЦИК не е оказан. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

 

Сагата в ДПС не е приключила. След съдебното решение постъпиха заявление за оттегляне на ДПС. То бе внесено от Джевдет Чакъров, след това от човек, представляващ Пеевски. Вчера регистрирахме коалицията, както постанови съдът и днес продължаваме, обясни Матева.

 

ЦИК постъпи мъдро като прие документите на двете фракции на ДПС. Мотивът на ЦИК да откаже регистрацията на двете е, че фигурира една и съща партия в двете коалиции, посочи още тя.



"ЦИК отказа и на двете коалиции регистрации заради присъствие на една и съща партия в две коалиции, което е недопустимо", аргументира се Матева.

 

По думите ѝ само Делян Пеевски е подал заявление за участие в изборите по електронен път. "До 21 септември партиите могат да искат промени в коалициите. Подадени са документи от 28 партии, 11 коалиции, като са регистрирани 24 партии и 10 коалиции", каза още тя.

 

Има заявления за оттегляне на ДПС от коалицията „ДПС- Ново начало”. То е подадено от другото ръководство на Движението, представлявано от Чакъров. Това се е случило минута преди изтичане на крайния срок за регистрация, каза в студиото на "Здравей, България" Цветозар Томов, зам.-председател на Централната избирателна комисия.

 

"При наличието на двама представляващи с противоположни искания е възможно искането на Чакъров да бъде уважено. Вече дори имаме и възражение срещу това заявление. Кризата, която е свързана с конфликта в ръководството на ДПС, е в ущърб на избирателите му. Всяка формация може да иска промяна в състава на коалицията, в която участва, но всичко зависи от коалиционното споразумение", посочи още той.

 

Той коментира и решението на ВАС да разреши регистрацията на „Движение за права и свободи – Ново начало”. "Не приемам всички аргументи на ВАС. Ще видим какви ще са последиците от това решение. Може би трябва при регистрация да работим от 00.00 ч. Подадени по дистанционен път документи са валидни, стига да се е случило в упоменатия срок. В случая на коалицията на Пеевски е подаден само 1 от 9 документа, които трябва да придружават едно заявление. Другите бяха внесени на хартия по-късно", обясни той.

 

Според него технически невъзможно е всички документи да се подадат по електронен път. Пример за това са списъците. "Има изисквания, които налагат хартиен носител. Кой се е регистрирал първи не бива никога да бъде решаващо при един вътрешнополитически конфликт. Нямаме коалиция, представлявана от Пеевски, други лица я представляват - упълномощени от него депутати от ДПС. 10 дни след последния срок за регистрация се допускат промени в наименованията на коалициите", посочи Томов.

 

По думите му партиите и коалициите могат да използват илюстративни материали с лица, дали съгласието си да са на тях. "В този смисъл ДПС има право на членове в СИК, като парламентарно представена партия. Коалиция „Алианс за права и свободи” няма как да има такива, тъй като сред двете формации, които я съставят, няма ДПС'', коментира зам.-председателят на ЦИК.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3451 |12.09.2024 Руското настъпление край Курск буксува . 0| 2158 |12.09.2024 Национално съвещание на МВР в подготовка за изборите . 1| 2150 |12.09.2024 ВСС решава дали да възобнови процедурата за избор на главен прокурор . 2| 2401 |12.09.2024 Започва проверка на всички сайтове за турски лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads