Реклама / Ads
5| 2789 |31.03.2024 НОВИНИ

Ралица Ковачева: Кремълска пропаганда преувеличава реални проблеми, за да всява разделение

.
Ралица Ковачева
"Моделът на характерната кремълска пропаганда е да се използват реални проблеми, да се преувеличат и да се използват за всяване на разделение. Напоследък много активно като тема се използва миграцията". 
 

Това каза пред БНР журналистът Ралица Ковачева, преподавател по журналистика и главен редактор на Factcheck.bg





Коментарът ѝ е във връзка със санкцията от правителството на Чехия, наложена на уебсайта "Гласът на Европа", като го обяви за част от проруска операция за влияние. Според разкрития Русия плащала на евродепутати на високи позиции, за да влияят върху предстоящите европейски избори през юни. 

 

Страницата на "Гласът на Европа" публикува редица разговори с евродепутати, предимно от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се срещу Зеления пакт и предричащи скорошно разпадане на ЕС, както и отправящи нападки срещу Украйна.

 

Тя допълни, че разкритията на 300 страници са важни, защото доказват модел, за който журналисти и граждански сектор говорят от години - за модела на непрозрачно и тайно финансиране на политици в Европейския съюз от други държави, не само от Русия.  

 

"Това, което казват чехите, е, че парите са давани в брой или в криптовалута, за да не бъдат проследени. Ако чехите имат наистина тези доказателства, това е ноу-хау как и другите служби да следват този път и да докажат тези неща. Участвали са службите от шест държави, става дума за нещо много сериозно". 

 

Ралица Ковачева уточни, че таргетът на подобни информации е електоратът на екстремистки, клонящи към крайнодесни, популисти, националистически организации. 





"Използват се естествените страхове на хората. Във всички държави има групи от населението, които се чувстват ощетени от глобализацията, от промените в икономиката, от необходимостта непрекъснато да получават нови знания, да работят нещо ново. Това са рефлекси. И когато мейнстрийм партиите и медиите не успеят да ги отработят, да го адресират, да представят обяснения и решения, веднага се появява някой, който ще потрие ръце и ще каже – "първо ще ви покажа колко ви разбирам, колко ви чувам, след това ще ви кажа как ще ги побъркаме". Всички знаем, че когато тези партии дойдат на власт, това не се случва, моментално вземат други позиции. Но преди взимането на властта това работи".  

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 17077 |31.03.2024 ISW: Забавянето на американската помощ принуди Украйна да отстъпи на бойното поле . 1| 2673 |31.03.2024 Кубрат Пулев завоюва интернационалната титла в София . 0| 2632 |31.03.2024 Днес е Великден за католиците и арменците . 4| 2771 |31.03.2024 Продължава събранието на ПП, очаква се да разберем евролистата и новото ръководство на партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads