Реклама / Ads
0| 3462 |10.06.2022 НОВИНИ

Рашков пита защо МРРБ не е поискало от съда да каже законни ли са договорите с пътищарите

.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело нито една стъпка, за да сезира който и да е български съд за ин хаус договорите с пътните фирми. Съдът трябва да установи те законосъобразни ли са, или не. Ако не са - да ги обяви за нищожни. Строителният пазар е превзет от тези фирми. Няма други. Единствената възможност в момента е тези 3.9 млрд. лева да се изсипят пак и българските граждани нямат никаква гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори. Тези договори трябва да минат през български съд и едва тогава да се мисли дали да бъдат отпуснати тези средства.
 

Това заяви пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков. 


Повод за думите му е напрежението между шефът на МРРБ в оставка Гроздан Караджов от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". Именно парите за регионалното ведомство нажежиха страстите в управляващата коалиция и доведоха до решението на ИТН да се изтегли от коалицията. 


Фигурата на Бойко Рашков също излезе като точка в конфликта. Поводът - предложението той да оглави реформираната КПКОНПИ. 

Срещу кандидатурата му се обявиха представителите на партията на Слави Трифонов. Вчера Станислав Балабанов от ИТН заяви, че кандидатурата на Рашков е била представена внезапно, а освен това е имало натиск ИТН да реши бързо дали ще я подкрепи, или не. Балабанов посочи още, че причината за издигането на Рашков като потенциален шеф на КПКОНПИ е липсата на реформи в МВР и "страхът му" да уволни 7000 служители от вътрешното ведомство. 


Рашков отказа да посочи категорично дали е готов да застане начело на КПКОНПИ. Загатна обаче, че това ще е предизвикателство за него, а постът е вакантен. Освен това работата му в реформираната антикорупционна комисия няма да е много различна заради допълнителните разследващи функции, които се предполага, че КПКОНПИ ще има. 


Рашков посочи, че не знае откъде Балабанов си измисля твърденията за страховете за реформиране на МВР. По думите на вътрешния министър реформата в системата е почти завършена. Освободени към момента са около 2000 служители на МВР, предимно надхвърлили пенсионната възраст. Предстои да бъдат освободени още толкова. 


"Реформата в МВР е приключена. Ние сме преструктурирали основни звена в това министерство, постарали сме това да го направим с абсолютно всички ръководни лица. Не е вярно, че трябва да се съкратят 7000 души. До момента са освободени около 2000 души и това е от 6 месеца. Повечето от тях са надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и няма конфликт никакъв. 

Може би предстои не повече от 2000 души да бъдат освободени. Няма място да се използва думата смелост тук. Направено е главното - да се промени структурата на МВР, тя да се пригоди към съвременните условия, което 20 години не е предприето като действия. Да не се знае това от представител на партия, управлявала страната до настоящия ден, не е приемливо", посочи Рашков. 


Вътрешният министър коментира и съвпадението между оттеглянето на ИТН от коалицията и сагата на "Капитан Андреево" с фитосанитарния контрол. Според Рашков нормално е при определени действия на държавата да има съвпадение и не може да се търси връзка. Отрече да разполага с информация, че лабораторията, чиято дейност бе иззета от БАБХ, има връзка с Таки. 


Рашков коментира още и сагата с мистериозния самолет, прелетял през няколко държави и кацнал в България. По случая се води разследване, а по думите на вътрешния министър няма поводи за притеснение. Вече се появиха спекулации, че това може да е тест от страна на Русия за източния фронт на НАТО и способностите му. 


"Случаят със самолета не е чак притеснителен. България е била крайната му дестинация. Летателното средство е кацнало в Унгария, където са се опитали да вземат отношение. Самолетът е заредил в Унгария, не се е подчинявал на ВВС и когато са подходили към самолета с оглед проверка като на филм те са се качили и са заминали в неизвестна посока. Разбира се, че е прихванат. Получих обаждане късно вечерта, че е влязъл на територията на страната. Имал е междинно кацане в област Видин, отново за зареждане. Времето беше опасно и не е добре мощни самолети да преследват такъв малък самолет. Съвсем набързо беше установено, че този самолет се е приземил към летище край Търговище. Има образувано производство в прокуратурата. Поддържаме връзка с колегите от Литва и Унгария. Вече имаме информация, която ще се предостави на обвинението Нека изчакаме разследването и тогава да дадем достоверна информация. Първоначалната информация е доста богата", посочи Рашков. 


Вътрешният министър отказа да каже колко души са пътували в този самолет и издирват ли се. Заяви, че лицата ще бъдат наказани, ако се докаже, че са извършили престъпление. По думите му може би няма да е само едно престъпление. Вътрешният министър отказа да даде повече информация. 


Самолетът е тръгнал от Литва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3166 |09.06.2022 Някои в НС не знаят какво работят. Реформи в МВР има, категоричен е Рашков . 0| 3836 |09.06.2022 Бойко Рашков – шеф на КПКОНПИ. Какво мислят в парламента? . 0| 4277 |08.06.2022 Борисов пред ”Дневник”: Не знам какво се е случило, защото няма ток . 0| 5267 |08.06.2022 Костадинов: Бяхме запитани дали ще се включим в управлението на мястото на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads