Реклама / Ads
7| 5697 |01.04.2011 НОВИНИ

Разбиха банда на телефонни измамници

.
При полицейската акция, на адреси в Дългопол, Ветово и Бургас са били заловени телефонни измамници, спечелили повече от 100 000 лева само за три месеца.
 

По време на операцията са хванати трима мъже  в частен дом в гр. Дългопол, докато извършвали измама, съобщиха днес от полицията в Стара Загора на пресконференция.

Измамниците са В.Н. (20 г.), Н.Г. (30 г. ) и А.Г. (34 г. ) - и тримата са от Ветово, област Русе. При задържането едно от лицата хвърлило в горяща отоплителна печка мобилния телефон, който ползвало, опитвайки се да го изгори.

В Бургас е задържан 26-годишният И.Т., нает от групата да се среща с потърпевшите и да получава сумите.

От частни домове в Дългопол, Бургас и Ветово са иззети 11 мобилни телефона и голям брой сим-карти, които измамниците са използвали. Иззети са и газов пистолет, тефтер с адреси и описани суми, както и 4780 лв. и 30 евро, взети от измамени казанлъчани между 26 и 29 март.

Задържаните са работили по схемата “спешна операция на близък”, при която измамниците научават кода за автоматично избиране на определен град и започват да звънят на произволно избрани стационарни телефони. Звънят, докато попаднат на по-доверчиви граждани, обикновено пенсионери.

Жертвата на измама чува в слушалката глас на плачещ и разстроен човек, най-често жена, който несвързано моли за помощ. Плачът пречи на гражданите да разпознаят дали гласът наистина им е познат и предизвиква страх и загриженост към близките им хора. Тогава те несъзнателно произнасят името на свой роднина.

Веднага разговорът се поема от мъж, който се представя за лекар, а напоследък дори “професор” и обяснява, че назованият родственик е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, паднал от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти.

Мнимият медик заявява, че травмата е много тежка и се налага спешна операция, за да не стигне до ампутация или трайна инвалидност. С лекота убеждава жертвата, че трябва да покрие разходите за транспортиране, поставяне на златен пирон или платинена шина, за избор на екип и т.н., които не се поемат от здравната каса. Исканата сума обикновено е от порядъка на няколко хиляди лева.

Срещата за предаване на парите обикновено става пред дома на жертвата, на автобусна спирка или пред обществена сграда, в близост до болница. В повечето случаи измамите се извършват през деня - когато по-младите членове на семейството са на работа и останалите сами в жилището възрастни хора нямат пряк контакт с тях.

Има и случаи, при които обажданията стават през нощта или рано сутрин - тогава измамниците разчитат, че хората са сънени и разтревожени и е по-лесно да бъдат объркани и заблудени.

Задържаните са извършили над 50 измами в Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен, като 20% от жертвите не са се оплакали в полицията. Само от началото на годината “печалбата” от престъпната им дейност възлиза на над 100 000 лв. Общо 37 са заявените до момента престъпления, извършени от групата.

И тримата мъже от Ветово са осъждани мнмогократно. В.Н. има шест присъди за измама, опит за измама и управление на МПС без книжка. Четири пъти е осъждан като непълнолетен.

Н.Г. е с две условни присъди за измами в Разград, Русе и с. Смирненски. А.Г. е с 11 присъди за кражби, измами и вещно укривателство.

На четиримата са повдигнати обвинения, задържани са за 72 часа. Пред съда в Казанлък е внесено искане за задържането им под стража.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5098 |19.03.2011 Разбиха иманярска мрежа за ЕС . 12| 5059 |19.03.2011 С. Дянков: Контрабандата с горива е нулева . 4| 4961 |18.03.2011 Миков: Парите от контрабанда отиват в черната икономика . 2| 4701 |12.03.2011 Измамниците се преквалифицират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads