Реклама / Ads
9| 3140 |25.01.2021 НОВИНИ

Разчистиха сметището в р. Искър. Докога?

.
Източник: БГНЕС
Плаващото сметище, образувало се в река Искър след проливните дъждове, вече е разчистено. Боклуците край ВЕЦ-Своге бяха премахнати купищат боклук, появили се в средата на месец януари. От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета. Реката обаче продължава да носи отпадъци.
 

За разчистването бе отпусната и солидна сума пари - 220 хиляди лева. След еко акцията са останали 35 хиляди, които ще бъдат върнати, увери тази сутрин областният управител на София Илиян Тодоров. Кметът на Своге Илия Богданов посочи пред bTV, че може би трябва да се изградят преградни съоръжения по течението на реката, които да улавят боклука. Местните хора пък са на мнение, че това е временно решение, а проблемът остава.


Не е ясно кой е отговорен за замърсяването на реката. Наводненията у нас в средата на този месец извадиха на показ огромният проблем със затлачването на реките, който може да доведе и до сериозни последствия. Припомняме, че преди години именно това бе причината за трагедията във варненския кв. “Аспарухово”, където след наводнения загинаха 13 души. 


За замърсяването на р. Искър е възложена и проверка, която обаче все още не е приключила. ФрогНюз изпрати и въпроси по Закона за достъп до обществената информация относно направени през изминалата 2020 г. проверки за подобни замърсявания и съответните констатации. Отговори от прокуратурата все още няма. 


Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро също възложи и на регионалната екоинспекция да извърши проверка на това как се осъществяват дейностите по управление на отпадъците по поречието на р. Искър.


В неделя Борисов нареди на Ревизоро да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. 


“Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток", отсече премиерът. 


ФрогНюз припомня още, че след като в общественото пространство се заговори за замърсяването на река Искър в ефира на bTV Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка” посочи, че проблемът не е само в тази река, а голям замърсител са строителни фирми. Поверките по случаите пък стигали до задънени улици заради близостта на фирмите до представители на властта.


Борисов поиска още изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места да се разследва като престъпление. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3372 |20.01.2021 Лед скова плаващото сметище в р. Искър. За почистването ще ползват лодки . 12| 7897 |01.07.2020 Стефан Гамизов: Всички диктатори завършват еднакво. Мразени и захвърлени на сметището на историята . 4| 4314 |21.01.2020 AFP: Малайзия отказа да е ”сметището на света”. Върна боклука към ”белия свят” . 0| 3880 |24.08.2019 Потушен е пожарът на сметището до завод ”Арсенал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads