Реклама / Ads
6| 2970 |14.01.2021 НОВИНИ

Български реки или плаващи сметища

.
Източник: burgasnews
След наводненията в България днес на дневен ред са отпадъците. Причината - излезлите от коритата си реки донесоха и купища боклук със себе си. Това извади на показ онова, което се намира на дъното на водите в българия - боклукът. И повдигна много въпроси кой е отговорен и кой ще бъде виновен, ако това стане причина за затлачване, големи наводнения. И смърт. Както се случи с варненския кв. “Аспарухово”.
 

Днес на изслушване в парламента бяха четирима министри, които отговаряха за обстановката и въведеното бедствено положение в някои части на страната след проливните дъждове. Парламентарните групи поставиха въпроси и за нерегламентираните сметища. 

 

Утре ще започне разчистването на плаващото сметище, образувало се край Своге заради проливните дъждове. Отпадъците бяха докарани от водите на р. Искър. От ВЕЦ-а се надяват до три дни съоръженията им да успеят да изчистят огромното количество боклук в реката.


Междувременно стана ясно още, че Върховната административна прокуратура е сезирала трима от министрите, качили се на парламентарната трибуна днес. Емил Димитров - Ревизоро (МОСВ), Теменужка Петкова (енергетика) и Христо Терзийски (МВР) трябва да проверят има ли проблем с незаконен добив на инертни материали от коритата на реките, които да са довели до тяхното разливане. 


За проблемите с боклука в реките, извършените проверки и предписанията, издадени до съответните органи FrogNews изпрати и въпроси до ВАП. Заявлението по Закона за достъп до обществената информация е било прието, а отговорът трябва да бъде даден в срок от две седмици. 


Според информацията на прокуратурата, ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в  която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията в части от Южна България.


Очаквайте продължение

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3412 |12.01.2021 Опасно високи стават нивата на реките Струма и Места . 3| 3461 |12.01.2021 Критични нива на реките и наводнени къщи и дворове в много части на България . 3| 3380 |06.01.2021 Грета Ганева: Богоявление не е български, а е християнски празник . 10| 3421 |06.01.2021 Каракачанов: Не може да сме донор на всички отрасли в българския бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads