Реклама / Ads
4| 5052 |13.01.2021 НОВИНИ

България - страна, зарината в боклуци

.
Източник: burgasnews
Купища боклук се появиха след наводненията в някои части на страната. Проблемът с отпадъците в речните корита обаче не е от вчера.
 

Наводнението в Аспарухово 


През 2014 г. поройни валежи, незаконно строителство и затрупано с боклуци дере причини трагедията във варненския квартал “Аспарухово”. При голямото наводнение живота си загубиха 13 души. Проблемите са именно нередовното почистване. Години по-късно в дерето продължават да се изхвърлят отпадъци.


Тонове боклуци се изхвърлят и в река Искър, където и в момента има проблем заради наводненията през последните дни. Поройните дъждове накараха язовири и реки да напуснат коритата си, а в момента до ВЕЦ Своге река Искър е занесла огромна маса плаващи отпадъци. 


“Интересното е, че има един проект, който е финансиран безвъзмездно от ЕС и е на стойност почти 6 млн. лв. Той е за изграждането на система за контрол на водите на река Искър. Стартът на проекта е от 2016 г. Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект от развитието си”, попита в ефира на bTV Лора Петкова, която сигнализира за случая. 


Според информация на сайта на Министерството на околната среда и водите в края на юни 2019 г. е обявено началото на този проект. Според плана системата трябва да следи в реално време управлението на водите на река Искър. Пилотният проект се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и е на обща стойност 6 964 000 лв., от които 5 919 400 лв. са европейско финасиране и 1 044 600 лв. - национално съфинансиране. Срокът за реализацията му е април 2022 г.


“Новата система е свързана с изпълнението на първите планове за управление на риска от наводнения, които бяха приети от Министерски съвет през декември 2016 г.”, обяви тогава зам.-министърът Красимир Живков. Същият бе арестуван през изминалата 2020 г. покрай скандалите с аферата БоклукГейт. 


През 2014 година зрители на Българската национална телевизия сигнализират за проблеми с незаконно сметище, което директно се изсипва в Драгалевска река. Още от тогава има и сигнал за плаващата пластмаса в цялото Искърско дефиле край Своге. 


Заради наводненията през последните дни боклук е бил донесен и от реката в град Средец. Вълна от боклуци засипа улиците, след като водата на р. Средецка  излезе от коритото и заля мост. За случилото се съобщиха местни медии.

 

Въпросът е - кога затлачването на реките с боклуци ще доведат до голяма трагедия и тогава кой ще бъде виновен.

 

Очаквайте продължение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3142 |12.01.2021 ”Демократична България” внесе в парламента идеите си за гласуване по пощата . 3| 3458 |12.01.2021 Критични нива на реките и наводнени къщи и дворове в много части на България . 36| 4946 |11.01.2021 Томислав Дончев: Гласуване по пощата е авантюра. Николай Младенов е капитал за България . 3| 3288 |11.01.2021 Германия въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads