Реклама / Ads
47| 14740 |10.01.2021 НОВИНИ

Разкриха кои са шпионките на Москва в щурма на Капитолия

.
Евгения и Кристина Малимон
„Дългата ръка на Москва“ в щурма на Капитолия във Вашингтон се оказаха майка и дъщеря молдовки. Това са Евгения и Кристина Малимон, които полицията задържа в нощта на 6 срещу 7 януари. Информацията за „руска връзка“ тръгна, след като 54-годишната Евгения поискала преводач от руски, за да отговаря на въпросите на следователите.
 

Вчера сутринта дамите вече са пуснати срещу подпис, че няма да посещават американската столица. В съда се оказа, че задържаните са родени в Молдова, наричайки се „религиозни бежанци“. Майката и дъщерята се опитали да влязат нелегално в Капитолия.

Припомняме, че митинг на привърженици на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, който не призна резултатите от гласуването през ноември, което доведе до избора на демократа Джо Байдън за президент, насрочен за 6 януари, завърши с атака на Капитолия, в който работи Конгресът на САЩ. По време на протестните акции, които полицията нарече "бунтове", а Байдън определи като "бандитизъм и вътрешен тероризъм", 5 души бяха убити и десетки бяха задържани. Сред тях се оказаха двете жени, според очевидци, "комуникиращи на славянски език". След като по-възрастната от дамите поиска полицаите да й осигурят рускоговорящ преводач, в американската преса и социалните мрежи се разпространи версията, че полицията във Вашингтон „хвана Москва в крачка“.


.
Кристина Малимон

 

В отговор руското посолство направи официално изявление, че сред задържаните близо до Капитолия няма руснаци. В съда се оказа, че 54-годишната Евгения Малимон, въпреки че наистина е родена в Съветска Молдова, в момента живее в Орегон със статут на „религиозен бежанец“. По същия начин дъщеря й Кристина, която е родена преди 28 години в независимата Република Молдова и се е преместила в чужбина като дете с родителите си дисиденти.

На 9 януари жените са били освободени с писмена декларация „да не влизат“ в американската столица, с изключение на един ден през юни, за който съдът назначи следващото заседание по делото им. И на двете са повдигнати обвинения за „нарушение на вечерен час и незаконно влизане в сградата на щатския конгрес“.

Въпреки молдовския произход и годините на живот в чужбина в статута на бежанци, Евгения и Кристина общуват помежду си на руски. Както обяснява дъщеря й, „майка ми е живяла дълго време в Съветска Молдова, където са говорили повече на руски, отколкото на молдовски, така че руският е по-близък до нея, отколкото молдовски или английски“.

 

И двете са заклети привърженички на Доналд Тръмп. Кристина дори е заместник-председател на организацията „Млади републиканци от Орегон“. На уебсайта на младите републиканци можете да намерите нейната снимка, биография и политически убеждения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5985 |05.01.2021 Гамизов: Борисов затъва в зависимост от Москва. Плащаме за енергийното робство . 6| 4848 |29.12.2020 Юлий Георгиев: Смешна история са реакциите за изгонването на помощник-военното ни аташе от Москва . 4| 3699 |23.12.2020 Разкриха голяма ферма за криптовалута в сливенско село . 33| 3641 |18.12.2020 САЩ и Великобритания ни похвалиха за изгонения руски шпионин. Москва пък ни се закани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads