Реклама / Ads
0| 1657 |15.10.2024 НОВИНИ

Разкрита мрежа на поддръжници на "Ислямска държава" в Австрия: 20-годишен ръководи вербуването на младежи

.
Мрежа от предполагаеми поддръжници на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) беше разкрита в Санкт Пьолтен, Австрия. Ръководителят на организацията е 20-годишен жител на Северна Македония, който в момента излежава присъда в затвора
 

Мрежа от предполагаеми поддръжници на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е била разкрита в столицата на Долна Австрия - Санкт Пьолтен, съобщават австрийски медии. Водещият на организацията е 20-годишен жител на Северна Македония, който в момента излежава присъда в затвора, съобщава БНТ.

 

Съобщава се, че осем други младежи на възраст между 13 и 15 години са били вербувани за ИД. На пресконференция, проведена днес, полицията уточни, че младият мъж от Северна Македония е привлечен вниманието през 2023 г. с графити, изобразяващи ИД, в района на главната жп гара на Санкт Пьолтен. Той е известен като "драскача със спрея от ИД в Санкт Пьолтен", според Роланд Шершер, ръководител на Службата за защита на държавата и борба с екстремизма в провинция Долна Австрия.

 

През лятото на 2023 г. младежът е осъден на няколко месеца лишаване от свобода за подкрепа на терористична организация и увреждане на имущество. След освобождаването му през ноември, се смята, че той е започнал да вербува млади хора в Санкт Пьолтен за ИД, като също така е оправдавал нападението на "Хамас" срещу Израел с религиозни аргументи. "Срещите са ставали на различни места," уточнява Шершер.

 

Младежите, вербувани от него, разпространявали многобройни видеоклипове на ИД, очевидно с цел набиране на нови членове за терористичната групировка. Възникнала е и антисемитска пропаганда в полза на "Хамас" и срещу Израел. "Информацията е била обменяна предимно чрез мобилни телефони и интернет," подчерта министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на пресконференцията.

 

На 20-годишния мъж е наложена петгодишна присъда затвор за членство в терористична организация. Властите съобщиха и за 15-годишен австриец с имигрантски произход, който е бил вербуван от мъжа от Северна Македония и сам е станал вербовчик за ИД. Твърди се, че той се е заклел във вярност на ИД чрез видеоклип. Във вторник преди седмица, тийнейджърът е получил едногодишна условна присъда за членство в терористична организация.

Други двама 15-годишни младежи също са осъдени на шест месеца условно и 21 месеца частично условно, и двете правно обвързващи; разследванията по останалите случаи продължават. Разследването срещу 13-годишно момче от Северна Македония е прекратено, тъй като то е малолетно и не носи наказателна отговорност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 1837 |15.10.2024 САЩ загрижени от съобщения за участие на севернокорейски войници в Украйна . 0| 2197 |15.10.2024 Издирват изчезнала жена в София, майка на две деца . 7| 2966 |15.10.2024 При инцидент загина режисьорът Николай Волев . 2| 2022 |15.10.2024 Финансова инспекция разкри злоупотреби с 127 хиляди лева в Националната компания индустриални зони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads