Реклама / Ads
2| 2665 |14.04.2023 НОВИНИ

На Разпети петък: Десетки миряни минаха под Светата Плащеница

.
Източник: БГНЕС
Десетки миряни се събраха на литургия в храм "Св. Неделя" на Разпети петък – най-тъжният ден в християнската религия, в който отново съпреживяваме кръстната смърт на Спасителя Господ Иисус Христос.
 

След отслужената вечерня в храм "Св. Неделя" беше изнесена Светата Плащеница, изобразяваща погребението на Иисус Христос. Свещениците обиколиха три пъти Разпятието Христово, носейки Плащеницата.

 

След този ритуал, на миряните беше раздаден здравец.

 

Хора от всякакви възрасти спазиха християнската традиция, като първо целунаха, а след това минаха под Светата Плащеница, за да измолят здраве, мир и божие благоволение.

 

Епископ Поликарп каза, че днес скърби не само целият народ, но и природата. Той добави, че всеки един от нас е необходимо да бъде смирен и със смирение да подходи съм Кръста и Светата Плащеница.

 

Епископ Поликарп посочи, че Божият син дойде не за да съди света, а за да спаси света. "Юдеите в него видях враг и го хванаха, и го бичуваха, и го съдиха, и го разпнаха, и го убиха", заяви той.

 

"Както неговото раждане, проповед, осъждане, разпъване на кръст и всичко онова, което се случи, беше изказано и се изпълни, че всичко това се случи, за да повярвате, че Иисус е синът Божий, който дойде да спаси света", отбеляза епископ Поликарп.

Той призова да се изпълним с духа Христов, с неговото смирение и любов, и когато Го поглеждаме на кръста, да виждаме Спасителя, който ни бе изпратен, защото Спасителят пострада на кръста не заради себе си, а заради нас.

 


.

Епископ Поликарп се обърна към миряните в храма с думите да се стремим да станем по-добри, по-мъдри, по-човечни един към друг, предава БГНЕС.

 

Минаването под Светата Плащеница пресъздаване поклонението на Божи гроб, каза още духовното лице, призовавайки да си спомним за всичко, през което Спасителят премина за нас.

 

„Вярата ни е нужна, защото без нея не можем да се спасим, а, всъщност, живот тук, на земята, неговата цел е спасението на душата. Без вяра няма никакви добродетели, има само лошо, няма надежда, няма любов“, каза пред БГНЕС Бонка Кръстева. Тя пожела светли празници, мир в душите и по земята, както и любов между хората така, както Бог ни е завещал. „Любовта е над всичко“, заяви жената.

 

„Вярата ни е нужна не само днес. Това се знае, че от години хората са вярвали и така са живели – с вяра, и са спазвали всичко, и животът им е бил по-лек затова, защото Господ им помага“, каза пред БГНЕС Милена и призова, че трябва много да вярваме, защото всичко е Божа работа и Господ за всичко се грижи. „И в тези трудни времена, които са сега, ако нямаме вяра, сме загубени. И пожелавам младите хора все повече да ги виждам на църква, нека да посещават храмовете и да вярват, защото всичко с вяра се постига“, подчерта тя и посочи, че трябва да вярваме от сърце и да носим Бог в сърцето си.

 

Велики петък е най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос, който е разпънат на кръст.

 

Божият син е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея и е предаден на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски, който смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

 

Пилат си измива ръцете, за да не падна кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота, лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

 

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя – "Свети Убрус" ("Светото покривало за глава") и "Светата Тигла" (от латинското тегула – керемида).

 

На лобното място Иисус Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. "Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: "И към беззаконници бе причислен" (Марк, 15:25-28).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2686 |14.04.2023 Разпети петък е- най-тъжният ден за християните . 1| 2913 |07.04.2023 Католиците отбелязват Разпети Петък . 4| 3007 |28.03.2023 Сигналите за бомби: Десетки училища затвориха. Подозират група, свързана с Русия . 1| 2871 |16.03.2023 Украйна отчете десетки руски атаки за изминалото денонощие в Донецка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads